پولیپ بینی کیست های کوچک شبیه به دانه های انگور بوده که از رشد بیش از اندازه ولی خوش خیم مخاط پوشاننده بینی و سینوس هاس اطراف آن به وجود می آیند. پولیپ های کوچک ممکن است هیچ گونه مشکلی به وجود نیاورند و کسی متوجه آن ها نشود ولی انواع بزرگ تر آن می توانند با بستن راه بینی و یا سینوس ها مسایلی مانند انسداد یا تنگی راه تنفس بینی ، از دست رفتن حس بویایی و یا سینوزیت های مکرر ایجاد نمایند. گرچه پولیپ بینی در هر فردی ممکن است دیده شود ولی معمولا درافراد مبتلا به آسم، آلرژی، سینوزیت مزمن و یا در برخی بیماری های دیگر بیشتر دیده میشود. در این مقاله دکتر باستانی نژاد بهترین جراح بینی تهران اطلاعات جامع و مفیدی را در اختیار شما قرار می دهد پس این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
درمان های دارویی ممکن است اندازه آنها را کوچک نماید ولی در اغلب اوقات جراحی برای برداشتن آن ها لازم است. پولیپ های بینی علی رغم درمانهای مختلف امکان عود دارند.
علت ایجاد پولیپ های بینی هنوز دقیقا معلوم نیست ولی وجود عواملی همچون گرد و غبار، دود سیگار، باکتریها و برخی ویروسها در ایجاد آن بی تاثیر نیستند. این محرکها باعث التهاب در مخاط تنفسی بینی و سینوسها و نهایتا باعث ایجاد پولیپ میشوند.
علایم پولیپ بینی چیست؟
بسیاری از پولیپ بینی خوش خیم و بدون درد هستند. به همین دلیل ممکن است که شما آن ها را داشته باشید ولی اصلا متوجه نشوید تا زمانی که رشد کرده و گذرگاه بینی شما را می بندند. پلیپ بینی می تواند بسته به شدت و نوع آن اعلام زیر را به همراه داشته باشد.
- احساس گرفتگی و پری در بینی
- وجود ترشحات بینی که ممکن است چرکی و یا غیر چرکی باشند
- وجود ترشحات پشت حلق که با صاف کردن مکرر گلو همراه است
- کاهش و یا از دست رفتن حس بویایی
- احساس درد در صورت و یا سر
- خرخر کردن
- تنفس بدبو
- خارش در بینی یا چشم
عوارض ناشی از وجود پولیپ بینی کدامند؟
وجود پولیپ ممکن است باعث مشکلات زیرگردد:
سینوزیت های مکرر و یا مزمن
مشکلات تنفسی در خواب
تغیییر در شکل استخوانهای صورت و تغییر حالت چشم
مراحل درمان پولیپ بینی به چه نحوی است؟
آمادگی برای ملاقات با متخصص گوش و حلق و بینی
به دلیل اینکه ممکن است این ناراحتی در شما با مسایل دیگری همراه باشد و معمولا مدت زمان ملاقات با یک جراح بینی خوب در تهران کوتاه، بهتر است لیستی از مسایلی که لازم به ذکر است تهیه شود و با پزشک در میان بگذارید. در این لیست علاوه بر همه ناراحتیها و علایمی که در شما وجود دارد، سوالاتی را که می خواهید بپرسید، بگنجانید.
تشخیص
تشخیص اولیه بر اساس جواب به سوالاتی در مورد مسایل ذکر شده و معاینات معمولی بینی میسر است. دیگر اقدامات تشخیصی که ممکن است درمورد شما لازم باشد عبارتند از :
آندوسکوپی تشخیصی بینی: آندوسکوپ بینی یک لوله باریک فلزی است که با بزرگنمایی و نور کافی پزشک شما را قادر می سازد که داخل بینی و جزییات راه هوایی و اندام های آن بخصوص مجاری سینوسها را به وضوح مشاهده نمایید. از این طریق هر گونه پولیپ، تومور و یا ترشح و یا انحراف تیغه بینی کاملا قابل تشخیص است.
سی تی اسکن: برخلاف رادیوگرافیهای قدیمی سیتیاسکن قادر است که اطلاعات بسیار دقیقی از وضعیت سینوسها و اندامهای داخلی و مجاور بینی و همچنین اندازه و منشا پولیپ ها ارائه دهد. چنانچه برنامهای برای جراحی پولیپ باشد، گرفتن این عکس لازم است.
تستهای آلرژی: بسته به اینکه آیا علایم شما همراه با آلرژی باشد یا نه ممکن است برای شما تستهای آلرژی در نظر گرفته شود.
درمان پولیپ بینی
هدف از درمان، کوچک کردن ویا از بین بردن کامل پولیپ ها و همچنین بر طرف کردن عوامل زمینهای مثل آلرژی و یا سینوزیت میباشد. درمان پولیپ ها به دو صورت زیر قابل انجام است:
درمان طبی: درمان طبی با استفاده از داروهای موضعی و یا داروهای سیمتیک خوراکی و یا تزریقی میباشد. با درمان طبی پولیپ ها ممکن است کوچک شوند ولی هیچگاه کاملا از بین نمیروند. ترکیبات استروئیدی (کورتون) تنها داروی موثر در درمان پولیپ میباشد. انواع موضعی آن شامل قطره و اسپری میباشد که دومی در ترکیبات مختلفی در داروخانه موجود است.خوشبختانه اثرات جانبی کورتونهای موضعی ناچیز است. داروهای خوراکی و تزریق کورتون اثرات سریعتر و موثرتری دارند ولی متأسفانه عوارض جانبی جدیتری را به خصوص اگر با دوز بالا و به مدت طولانی مصرف شوند، بر بیمار تحمیل میکنند. داروهای دیگری نیز ممکن است برای درمان سینوزیت، قارچها و یا آلرژی شما تجویز گردد.
درمان جراحی: چنانچه علیرغم درمانهای طبی پولیپ ها کوچک نشوند و یا عود داشته باشند و یا اینکه عوارض داروهای کورتون نمایان گردند، جراحی توسط یک جراح خوب بینی در تهران الزامی می شود. ممکن است جراحی به صورت سر پایی و با استفاده از وسایلی ساده به منظور خارج کردن پولیپ ها باشد که در این صورت احتمال عود بسیار بالا میرود. چنانچه پولیپ ها متعدد و همراه با درگیری سینوسها باشد انجام جراحی در کلینیک جراحی و یا بیمارستان ضروری است. دراین روش با استفاده از آندوسکوپ و همچنین با بهرهمندی از لیزر و وسایل پیشرفته دیگر، امکان تخلیه کامل بینی و سینوسها از پولیپ و درمان سینوزیت زمینهای وجود داشته و احتمال عود بیماری به حداقل میرسد.
داروهایی که به جهت درمان کردن پولیپ بینی مورد استفاده قرار می گیرند
اسپری های کورتیکواستروئید : این اسپری ها برای استفاده طولانی مدت مناسب می باشند و هیچ خطری را به دنبال ندارند. تاثیرگذارترین دارو برای برطرف کردن این معضل این اسپری ها می باشند و به کوچک کردن زائده ها و کم کردن التهاب ایجاد شده در سوراخ های بینی کمک می کنند.
قرص مونته لوکاست (سینگولار) : این دارو برای اشخاصی تجویز خواهد شد که دچار آسم آلرژیک یا تب یونجه باشند. این قرص توانایی برطرف کردن علائم پولیپ بینی را نیز دارد.
شستشو دادن بینی با سرم سالین ( آب نمک ) : این سرم برای مدیریت زائده ها ، وارد حفره های موجود در بینی و سینوس ها خواهد شد. در مواردی بهترین جراح بینی تهران سرمی را تجویز خواهد کرد که حاوی استروئید موضعی نیز باشد.
قرص آنتی بیوتیک : در صورتی که این عارضه منجر به بروز عفونت در سینوس ها شود ، امکان دارد بهترین دکتر عمل بینی تهران آنتی بیوتیک های خوراکی را تجویز نماید.
قرص آنتی هیستامین : برخی از افراد هستند که در کنار ابتلا به پولیپ ، علائم حساسیت را نیز تجربه می کنند. این دارو به رفع این نشانه ها کمک بسیاری می نماید.
جلوگیری از پولیپ بینی
راهی برای پیشگیری از بروز این زائده ها وجود ندارد ، اما می توان به منظور کاهش رشد آن ها ، برخی داروها را مصرف نمود. در بعضی کیس ها ، بهره گرفتن از درمان استروئیدی باعث کوچک شدن پولیپ می شود. در چنین مواردی نیازی به انجام جراحی نیست.
توجه داشته باشید که در حین درمان ، تمامی علائمی که با آن رو به رو می شوید را به خاطر بسپارید ؛ زیرا درمان معضلات پنهان مثل حساسیت و آلرژی به داروهایی مثل آسپرین نیز بسیار اهمیت دارند.
می توانید با پی گرفتن استراتژی های زیر ، از عود کردن دوباره پولیپ بعد از درمان آن جلوگیری کنید :
- آلرژی و آسم را مدیریت نمایید : توصیه های پزشک خود را جدی بگیرید و به دستورات او عمل کنید. در صورتی که علائم شما به خوبی کنترل نشدند ، با جراح خود مشورت کنید تا برنامه درمانی جدیدی برایتان تنظیم شود.
- از التهاب بینی جلوگیری کنید : تا جای ممکن از تنفس مواد شیمیایی و گرده گل که می توانند بااعث تورم و التهاب داخل بینی و سینوس ها شوند خودداری نمایید. دود تنباکو و سیگار ، عطرهای شیمیایی ، خاک و ریزگردها از این جمله موارد هستند.
- بهداشت را رعایت کنید : دست های خود را به صورت مرتب و کامل بشویید. این اقدام یکی از بهترین راه های برای محافظت از خود در برابر باکنری ها و عفونت های فعال است که می تواند باعث بروز التهاب در راه های هوایی و سینوس ها شود.
- محل زندگی خود را مرطوب نگه دارید : استفاده از یک دستگاه بخور می تواند راه های تنفسی را مرطوب کند ، جریان مخاط از سینوس را بهبود بخشد و از مسدود شدن آن ها توسط پولیپ بینی جلوگیری کند. البته توجه داشته باشید دستگاه بخور را به صورت روزانه تمیز کنید تا باکتری در آن رشد نکند.
- بینی خود را شستشو دهید : از اسپری آب نمک (سالین) یا دستگاه شستشو دهنده بینی استفاده کنید. این امر می تواند جریان مخاط را بهبود دهد و موادی که باعث بروز حساسیت می شوند را از بینی پاک نماید. می توانید این دستگاه و محلول سالین را بدون نسخه از داروخانه تهیه کنید. در صورتی که مایل به انجام این روش در خانه بودید ، حتما از آب تمیز و جوشانده شده بهره بگیرید تا پلیپ بینی دوباره عود نکند.