جراحی بینی ، یک روند پیچیده است که به صورت مرحله ای در قالب تایم لاین قابل پیش بینی، بهبود می یابد. دکتر شاهین باستانی نژاد بهترین جراح بینی در تهران بر اساس دهه ها تجربه خود، دستورالعمل های لازم از جمله نکات مربوط به کنترل ورم بینی بعد از جراحی را متناسب با ویژگی های منحصر بفرد هر بیمار، در اختیار او قرار می دهد. باید ها و نباید هایی که باید به دقت توسط بیمار در دوره ریکاوری بعد از رینوپلاستی رعایت شود، نقش تعیین کننده ای در کسب یک نتیجه موفقیت آمیز از جراحی خواهد داشت.
ورم بعد از جراحی بینی ، تا چه مدت ماندگار است؟
علیرغم اینکه ویژگی های بیماران مختلف، متفاوت بوده و متناسب با نیازهای هر بیمار، روندهای متفاوتی استفاده می شود، ولی معمولاً حدود 90 درصد از تورم باید در حالت طبیعی، در سه ماه اول بعد از جراحی، فروکش کند. البته، نتیجه نهایی، به فروکش کردن 10 درصد تورم نهایی، وابسته است که با از بین رفتن آن، تمایز بین نوک و پل بینی به حداکثر میزان خود می رسد. این اتفاق در طول یک دوره 12 الی 18 ماهه، بعد از جراحی زیبایی بینی، می افتد. البته، پزشک، با هر یک از بیماران خود، به طور جداگانه در خصوص تورم گفتگو می کند. برخی بیماران این سوالات را می پرسند که آیا بینی من تورم دارد؟ آیا بینی من بازهم کوچک تر خواهد شد؟ این خاصیت طبیعی رفتار انسان است. آنها دوست دارند نتیجه نهایی را هر چه زودتر مشاهده کنند. در یک دوره 3 الی 4 ماهه، بیشتر بیماران تصور می کنند که نتیجه بینی آنها کامل شده و از بینی جدیدشان کاملاً راضی هستند. ولی باید متذکر شویم که یک دوره کامل برای فروکش کردن ورم بینی بعد از جراحی ، به یک سال زمان نیاز دارد. این موضوع خصوصاً در مورد نوک بینی مصداق بیشتری پیدا می کند.
چه اندازه ورم بینی بعد از عمل نرمال است؟
مقدار تورم تجربه شده بعد از عمل به دامنه کار انجام شده برای شکل دهی و تغییر اندازه بینی، وابسته است. در حالت کلی، خصوصاً در دو هفته اول بعد از جراحی، مقدار ملایمی از تورم را تجربه خواهید کرد. به خاطر داشته باشید که تورم تا زمان از بین رفتن کامل، شکل واقعی بینی شما را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین، اگر در ابتدای روند، بینی شما چاق بنظر برسد یا احساس کنید که نوک بینی تان رو به بالاست، نگران نباشد. همه چیز متناسب با سپری شدن فرایند بهبود، بهتر و بهتر می شود.
آیا ورم بینی بعد از جراحی و قسمت نوک بینی، طبیعی است؟
ورم نوک بینی ، بعد از رینوپلاستی، کاملاً طبیعی است. علت، به ویژگی آناتومیکی این بخش از بینی ارتباط دارد. پوست و بافت نرم نوک بینی، ضخیم و قلنبه بوده و به شدت در مجاورت با ساختار غضروفی قرار گرفته است. همین امر باعث می شود که پوست در نیمه پایینی بینی، برای رسیدن به نتیجه نهایی، در مقایسه با پوست در نیمه بالایی بینی، به زمان بیشتری نیاز داشته باشد. بسیاری از بیماران، شاهد فروکش کردن تورم در پل بینی با سرعت بیشتر در مقایسه با اطراف نوک بینی می باشند. هر چند بخش عمده تورم در طول چند هفته اول بعد از جراحی ، فروکش می کند، ولی نمایان شدن شکل واقعی نوک بینی، به زمان بیشتری نیاز خواهد داشت.
آیا ورم بینی بعد از جراحی، در صورت طبیعی است؟
هر چند در جراحی ، در واقع این بینی است که تحت جراحی قرار می گیرد، ولی نواحی اطراف آن در صورت نیز، دچار تورم می شود. گاهی کبودی و پف در اطراف چشم ها، گونه ها و لب بالا، اتفاق می افتد و با سرعت بالا، تنها در طول هفته اول، فروکش می کند. در حدود نیمی از بیماران ، دچار کبودی صورت نشده و حدود 40 درصد از آنها، کبودی جزئی را تجربه می کنند. کبودی صورت اغلب تنها در 10 درصد بیماران اتفاق می افتد. مقدار تورم و کبودی صورت، به شدت پیچیدگی روند و ویژگی های بیمار ، وابسته است. در برخی بیماران ، سرعت بهبود کبودی در مقایسه با بقیه ، بیشتر است.
مراحل ورم بینی بعد از جراحی
هرچند بخش عمده تورم در چند هفته اول بعد از جراحی، فروکش می کند، ولی در طول دو روز اول بعد از عمل، تورم به طور آنی، بالا می رود. نگران نباشید. این حالت، کاملاً طبیعی است. به بیان کلی، بیشتر بیماران، بعد از 3 الی 4 هفته، می توانند شاهد نتیجه بینی خود، البته به همراه اندکی تورم باقی مانده از جراحی، باشند. این تورم بسیار جزئی بوده و تنها خود بیمار، متوجه آن می شود.
هرقدر پوست بینی ضخیم تر باشد، زمان مورد نیاز برای مشاهده نتیجه نهایی، طولانی تر خواهد بود. بهمین دلیل، بیمارانی که قبل از جراحی، پوست بینی ضخیمی داشته اند، تقریباً به یک دوره 18 ماهه، برای تکمیل روند بهبود، نیاز دارند. علت این است که پوست پوشش دهنده بافت نرم، ضخیم تر بوده و سازگاری آن، با تغییرات ایجاد شده در بینی، کمتر است. تورم در نوک بینی در برخی افراد، خصوصاً آنهایی که روند جراحی پیچیده تری داشته اند، بیشتر بوده و مدت ماندگاری تورم در بینی آنها، اندکی طولانی تر خواهد بود.
چگونه به فروکش کردن ورم بعد از جراحی بینی کمک کنیم؟
ورم بینی بعد از جراحی را می توان با رعایت موارد زیر، بهبود بخشید:
- بالا نگه داشتن سر، در موقع استراحت
- استفاده کمپرس یخ برای کاهش پف و درد، بخصوص در 48 ساعت اولیه بعد از جراحی بینی، در فواصل زمانی 10 لی 15 دقیقه ای
- نوشیدن مقدار زیاد آب
- اجتناب از انجام فعالیت های فیزیکی سنگین در چند هفته اول بعد از جراحی
- دنبال کردن یک رژیم غذایی غنی از آنزیم پاپاین، یافت شده در آناناس تازه برای کمک به بهبود سریع تر کبودی
- اجتناب از مصرف غذاهای شور جهت کاهش تورم
همچنین دکتر عمل بینی خوب در تهران ، تکنیک های مختلف را در طول جراحی و پس از آن، برای کمک به کاهش تورم و سرعت دادن به فرایند بهبود، مورد استفاده قرار می دهد. برخی از این روندها شامل استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت و تزریق استروئید می باشد. همچنین، آنتی بیوتیک و پمادهای موضعی ویتامین و اسپری های آب نمک استریل برای هیدراته نگه داشتن بینی، تجویز می شود.
انواع ورم بینی بعد از جراحی
به طور کلی بعد از عمل بینی شاهد وقوع دو نوع تورم در بینی خواهیم بود. پس از تمام شدن عمل ، بینی بلافاصله متورم می شود که دلیل این امر تغییرات اعمال شده بر روی ساختار و بافت دماغ می باشد. نوع دیگر از ورم بینی که مدت بیشتری ماندگاری دارد ، به موجب تجمع مایعات در محل جراحی شده است.
ورم آنی که بعد از عمل کاملا بر روی بینی مشهود بوده ، ممکن است با کبودی نیز همراه باشد. هر چند هر بیمار پس از جراحی رویه بهبودی متفاوتی دارد ، اما بخشی از میزان ورمی که بلافاصله بعد از عمل نمود پیدا می کند ، به تکنیک رینوپلاستی نیز وابسته است. نوع دوم ورم بینی بعد از جراحی ، طی یک روند تدریجی در در دوره نقاهت از بین می رود و بسته به یک سری فاکتورهای منحصر به فرد برای شخص مثل ضخامت پوست بینی او و مدل رینوپلاستی ، یعنی طبیعی ، فانتزی و نیمه فانتزی بودن ، این روند ممکن است تا یکسال ادامه پیدا کند.
تاثیر تکنیک جراحی در ورم بینی بعد از عمل
از آن جایی که پروسه عمل بینی ریزه کاری های زیادی دارد، موارد متعددی می توانند در امر ورم دماغ پس از عمل دخالت داشته باشند که یکی از آن ها تکنیک رینوپلاستی است. همانطور که می دانید طی جراحی پوست باید از ساختار های زیرین جدا شده و به اصطلاح بلند شود. این تکنیک عمل بینی در بروز ورم تاثیر گذار است و هر چه بلند شدگی پوست بیشتر باشد مشخصاً پس از جراحی ، بینی متورم تر خواهد بود. ورم آنی که بعد از عمل مشاهده می کنید و نهایتاً پس از 48 ساعت کاهش پیدا می کند ، به سبب همین امر است.
زمانبندی کاهش ورم بینی بعد از جراحی :
- هفته اول :
احتمال دارد بعد از عمل ، جراح خوب بینی در تهران بر روی بینی تان یک اسپلینت قرار دهد که خود به کنترل ورم کمک می کند. فرم بینی تا زمانی که اسپلینت بر روی آن قرار دارد مشخص نیست. عموما اسپلینت بعد از یک هفته برداشته می شود و به محض برداشته شدن آن ، بینی بسیار متورم به نظر می رسد. اما نگران نباشید ؛چیزی که مشاهده می کنید فرم نهایی بینی تان نیست ، بلکه این بازه دقیقا ورم به اوج خود رسیده است.
- هفته دوم :
هر چند در هفته دوم بینی هنوز متورم است اما بخش شدت یافته آن به پایان رسیده . در این بازه به خوبی متوجه کاهش تدریجی ورم و بهبودی بینی می شوید. بهتر است که در این مدت از انجام فعالیت های سنگین و پر فشار کناره بگیرید تا ورم دماغ دوباره اوج نگیرد.
- هفته سوم و چهارم :
بخش زیادی از ورم بینی بعد از جراحی طی یک ماه اول از بین می رود و اکثر بیماران تا حد زیادی فرم نهایی بینی خود را مشاهده می کنند. می توانیم بگوییم در پایان ماه اول حدود 90 درصد از ورم بینی برطرف شده است.
- ماه دوم به بعد :
پس از ماه اول ، ممکن است همچنان ورمی برروی بینی وجود داشته باشد اما چندان قابل توجه نیست. این ورم طی یکسال به مرور از بین رفته و شما در پایان سال وقتی که حتی ورم جزئی از بین رفت ، نتیجه قطعی و نهایی عمل را مشاهده خواهید کرد.
تفاوت ورم در بینی های استخوانی و گوشتی بعد از عمل
همه ما میدانیم که بینی ها به دو دسته گوشتی و استخوانی تقسیم می شوند و عمل کردن هر یک از انواع گفته شده چالش های منحصر به خود را دارد. در خصوص ورم که موضوع مورد بحث است باید گفت میزان بروز آن بعد از جراحی بینی استخوانی و گوشتی متفاوت است.
در دماغ های استخوانی با توجه به بافت محکم و پوست نازکی که دارا هستند ، بعد از جراحی به میزان کمی ورم دچار می شوند. بدین ترتیب بهبودی آن نیز در بازه کوتاه تری حاصل می شود. این نکته را هم بگوییم که اگر در عمل بینی استخوانی ، برای اعمال اصلاحات ، استخوانی شکسته شود ، در دوره نقاهت بینی به میزان بیشتری متورم می شود.
توجه! امروزه تکنیک های بروز و نوین تری در پروسه عمل بینی مورد استفاده قرار می گیرد که به همین خاطر خیلی به ندرت پیش می آید که در حین جراحی از تکنیک شکستن استفاده شود.
بینی های گوشتی ، برخلاف نوع استخوانی ، متحمل ورم زیادی می شوند. دلیل این امر هم نرم و ضعیف بودن بافت ها و البته ضخامت بالای پوست آن ها است. به طور کلی هر چه پوست ضخیم تر باشد ، موجب بالا رفتن شدت ورم بینی بعد از جراحی می شود. رفع ورم بینی های گوشتی طی زمان طولانی تری به سرانجام می رسد و گاهی به صلاحدید بهترین جراح بینی تهران حتی بری کمک به سرعت گرفتن این روند ، برای فرد دارو کورتون تزریق می شود.
نکته : علاوه بر نوع بینی ، شدت و میزان تغییرات در هم در مقدار ورم بینی بعد از جراحی تاثیر گذار است. مشخصا هر چه بافت ها دستخوش تغییر و تحول بیشتری شوند ، به عنوان واکنش نسبت به امر ، تورم شدیدتری را از خود نشان می دهند.
آیا ورم در همه جای بینی به طور یکسان نمود پیدا می کند؟
تمامی جراحان بینی در جلسه مشاوره این نکته را به بیماران خود متذکر می شوند که برای رفع کامل تورم بینی بعد از جراحی باید حداقل یکسال صبوری کنند. علت اصلی توصیه فوق این است که ورم در برخی از نقاط زودتر در برخی دیگر دیرتر رفع می شود.
شاید شما هم توجه کرده باشید که تعداد زیادی از کسانی که عمل بینی انجام داده اند تا یکسال اول مدام از عدم تقارن و قرینه نبودن بینی خود شکایت داشته و ناراضی هستند. شایان ذکر است که نامتقارن بودن بینی در این بازه به خاطر وجود ورم در بعضی از نقاط آن می باشد. اما بیماران تصور می کنند این ظاهر بینی ، نتیجه نهایی است.
ورم ایجاد شده در قسمت دورسال بینی و نوک آن ، در قیاس با نواحی دیگر ، برای بهبودی کامل به زمان بیشتری نیاز دارد. اگر این دو ناحیه را نیز بخواهیم با یکدیگر مقایسه کنیم ، رفع ورم در قسمت دورسال بینی زودتر برطرف می شود.
نحوه استفاده از کمپرس یخ برای کاهش ورم
یکی از استراتژی های راحت و آسان که به کاهش ورم بینی بعد از جراحی کمک می کند ، قرار دادن کمپرس بر موضع جراحی شده به ویژه در روزهای ابتدایی (48 ساعت اول ) است. اما این را بدانید که نحوه استفاده و کاربرد پک یخ در این خصوص نیز حائز اهمیت است. تمامی نکات مورد نیاز توسط دکتر شاهین باستانی نژاد ، بهترین جراح بینی تهران به بیماران توضیح داده خواهند شد.
بیماران عزیز باید کمپرس یخ را به مدت 15 الی 20 دقیقه در موضع متورم نگه دارند. دقت داشته باشید که ثابت نگهداشتن کمپرس یخ در محل متورم شده بیش از بازه زمانی گفته شده باعث آسیب دیدن ان ناحیه می شوند. سرما ناشی از کمپرس ، التهاب بافت های دستکاری شده را کاهش داده و به آن ها کمک می کند که به شرایط عادی و طبیعی خود بازگردند.
چسب زدن برای کنترل ورم بینی بعد از جراحی
چسب زدن بینی بعد از جراحی ، یکی از روش هایی است که می توان از طریق آن ورم ایجاد شده در نتیجه عمل بینی را تا حد زیادی کاهش داد. این چسب به پوست فشار وارد می کند تا پوست و بافت نرم بینی گسترش پیدا نکنند. به علاوه در طول این پروسیجر تغییرات از طریق اصلاح غضروف و استخوان ها ایجاد می شوند ، به همین دلیل چسب زدن به پوست کمک می کند تا با شکل جدید این عضو هماهنگ شود.
رویه چسب زدن به بینی بیشتر باید در هنگامی که می خواهید بخوابید انجام شود. بیشتر این تورم در شب رخ می دهد ، به همین دلیل با انجام این اقدام صبح با ورم زیادی مواجه نخواهید شد. توجه داشته باشید که نیازی نیست تمام مدت به بینی خود چسب بزنید ؛ در صورتی که بیش از اندازه این کار را انجام دهید ممکن است پوست بینی ملتهب شود و در برخی موارد ، تورم بیشتری نیز رخ دهد.
بهترین جراح بینی تهران معمولا به بیماران خود توصیه می کنند بین یک تا سه ماه عمل چسب زدن را به انجام رسانند تا ورم بینی بعد از جراحی را کاهش دهند. در کل می توان گفت این موضوع به تفاوت های بافت نرم در افراد مختلف و روند درمان آن ها بستگی دارد. این رویکرد باعث می شود بینی سریع تر شکل نهایی خود را بازیابد و در برخی موارد از ایجاد بافت اسکار جلوگیری می نماید.
برای باز کردن چسب ، می توانید به آرامی بینی را با آب شستشو دهید تا چسب خاصیت خود را از دست داده و از بینی جدا شود. برای اطلاع از اینکه از چه چسبی باید استفاده کنید ، باید با یک دکتر عمل بینی خوب در تهران صحبت کنید.