اگر می خواهید تحت عمل جراحی بینی قرار بگیرید بهتر است بدانید، که در دوره نقاهت بعد از عمل باید اطلاعات کافی درباره ورزش کردن و نحوه و میزان فعالیت های فیزیکی بعد از آن داشته باشید. با انجام تمامی مراقبت های توصیه شده در این مقاله در رابطه با ورزش بعد از جراحی بینی می توانید، نتیجه ای بسیار مطلوب و دوره نقاهت کوتاهی را داشته باشید.

 

ورزش بعد از جراحی بینی

 

علت منع ورزش بعد از جراحی بینی چیست؟

دلایل بسیاری از جمله افزایش تورم، التهاب و مشکلات تنفسی، تغییر ساختار بینی و غیره در اجتناب از ورزش بعد از جراحی بسیار موثر بوده و در برخی موارد به علت عمل به روش های خاص با بکارگیری از تقویت بینی توسط غضروف، این نوع جراحی به نسبت روش های دیگر از محدودیت های ورزشی خاصی برخوردار می باشد.

ورزش بعد از جراحی بینی

  1. هفته اول: در هفت الی ده روز اول بعد از عمل بینی توصیه می شود بیمار به خوبی استراحت کند و از انجام فعالیت های سنگین به خصوص ورزش خودداری کند. انجام هر گونه فعالیت سنگین در این دوره سبب بروز تورم خواهد شد.
  2. هفته دوم: در هفته دوم ورزش بعد از جراحی بینی، بیمار می تواند به آرامی فعالیت های روزانه خود را انجام دهد.
  3. هفته سوم: پیاده روی های کوتاه مدت و آرام انجام فعالیت های روزانه در هفته سوم مجاز بوده و محدودیتی نخواهد داشت.
  4. یک ماه بعد: با گذشت یک دوره سی روزه از نقاهت بیمار ورزش های کششی و بدنسازی را می تواند به مرور و آهسته آغاز کند و از انجام فعالیت هایی که سبب وارد شدن آسیب به بینی می شود بپرهیزد.

نکته: از انجام ورزش های هوازی، پرش و تحرک بالا و دویدن، سه الی چهار ماه خودداری شود.

از چه ورزش هایی بعد از جراحی بینی باید خودداری کرد؟

شنا: انجام ورزش بعد از جراحی بینی، مانند شنا استفاده از سونا و جکوزی، بعد از عمل بینی تا زمانی که پوست داخلی و خارجی بینی افراد بهبود نیافته است ممنوع می باشد. علاوه بر آن به علت وجود آلودگی های بسیار در استخرها می تواند سبب ابتلا بیمار به عفونت های شدید شود.

یوگا: ورزش یوگا به نسبت فعالیت های آرامی که دارد برخلاف تصور یکی از موارد مهم در پرهیز ورزش بعد از جراحی بینی می باشد، زیرا یوگا در افزایش فشار خون و در ایجاد فشار به سر و صورت افراد موثر است. بنابراین تا بهبودی کامل و تکمیل دوره نقاهت از انجام آن باید خودداری شود.

ایروبیک: در این روش ورزشی به علت تحرک بالای افراد و همچنین هوازی بودن ان سبب افزایش فشار خون و همچنین وارد شدن فشار به صورت افراد خواهد شد، که سبب بروز مشکلاتی جدی مانند خونریزی، التهاب و تورم خواهد شد.

بدنسازی: این ورزش به علت استفاده از وزنه های سنگین سبب وارد شدن آسیب به ماهیچه های صورت و افزایش تورم و درد بسیار در بینی می شود.

فوتبال و بسکتبال: تا پایان بهبودی کامل از انجام هرگونه ورزش با بکارگیری از توپ مانند فوتبال و بسکتبال جدا خودداری کنید. زیرا در صورت برخورد توپ با صورت علاوه بر تورم، خونریزی و التهاب سبب شکسته شدن استخوان بینی، تغییر حالت آن شده که بیمار ناچار به جراحی مجدد و ترمیمی خواهد شد.

ورزش های رزمی: این دسته از فعالیت های ورزش بعد از جراحی بینی مانند: تکواندو و بوکس به علت داشتن ضربات بسیار به صورت و بینی بسیار خطرناک بوده بعد از بهبودی کامل تنها با دستور پزشک می تواند مجدد آن را شروع کرد.

دوچرخه سواری: فعالیت هایی مانند دوچرخه و موتور سواری در افزایش گردش خون و ضربان قلب افراد نقش داشته که پزشک استفاده آن ها را تا سه هفته بعد از جراحی به هیچ عنوان توصیه نمی کند.

عمل بینی در ورزشکاران

افرادی که به صورت کاملا حرفه ای ورزش را دنبال می کنند باید به ورزش بعد از جراحی بینی بسیار دقت داشته باشند. زیرا با عدم توجه به مراقبت های لازم و انجام ورزش های سنگین می توانند سبب بروز عوارضی همچون موارد زیر شوند.

  • تغییر فرم بینی
  • درد شدید در بینی
  • بروز اختلالات تنفسی
  • تغییر رنگ پوست بینی و اطراف آن
  • تورم و کبودی بیش از حد در پوست
  • باز شدن بخیه و برش های ایجاد شده بعد از جراحی
  • به وجود آمدن گوشت اضافه در محل های برش خورده
  • آسیب دیدگی تیغه بینی به علت وارد شدن فشار بسیار زیاد

علت مراجعه به پزشک بعد از جراحی بینی چیست؟

انجام هر گونه ورزش بعد از جراحی بینی باید به مرور، آهسته و همچنین تحت نظر پزشک انجام شود. اما در صورت آغاز ناگهانی فعالیت های ورزشی و احساس درد شدیدی در بینی، خونریزی و یا ورم بسیار زیاد سریعا به پزشک مراجعه کنید.

توصیه های مراقبتی به ورزشکاران بعد از جراحی بینی

بهتر است افرادی که به طور حرفه ای ورزش می کنند، برخی اقدامات را به منظور تسریع در بهبودی کامل بینی خود انجام دهند. با توجه به این موارد و انجام آن ها می توانید سرعت بهبودی را افزایش داده و انجام فعالیت های ورزشی خود را زودتر آغاز کنید.

داروهای توصیه شده: ورزشکاران بهتر است در دوره نقاهت از داروهای تجویز شده در مدت زمان مشخص استفاده کنند و داروهای موثر در ضد انعقاد خون را کنار بگذارند.

کمپرس یخ: استفاده از کمپرس های یخ به طور غیر مستقیم و با استفاده از یک حوله بر روی بینی می تواند تورم و التهابات موجود را بسیار کاهش دهد و فرایند بهبود ورزش بعد از جراحی بینی را تسریع بخشد.

استراحت: بدن برای جمع آوری منابع و قدرت مورد نیاز به استراحت نیاز دارد. بنابراین بیماران باید با توجه به دستور پزشک و مدت زمان مشخص شده به خوبی استراحت کنند.

رژیم غذایی: استفاده از انواع ادویه به خصوص نمک در مواد غذایی تورم و کبودی را بعد از عمل تشدید می کند پس از مصرف آن ها خودداری کنید.

ترک ورزش: شاید برای ورزشکاران انجام ندادن فعالیت های ورزشی در ماه های اول بسیار سخت باشد. اما توجه داشته باشید این موارد در محافظت از بینی شما نقش داشته و از طولانی شدن دوره درمان و زمان آن می کاهد.

عوارض ناشی از ورزش زود هنگام چیست؟

انجام ورزش بعد از جراحی بینی به طور متوسط و نیمه سنگین منجر به افزایش ضربان قلب و فشار خون در افراد می شود. به همین منظور خطر خونریزی، کبودی و تورم در این مواقع بیشتر می شود. در بهترین حالت بیمار دچار تورم شده، که خود به تنهایی در روند بهبودی و طولانی شدن دوره نقاهت بسیار تاثیر گذار است. انجام برخی ورزش ها در وارد شدن آسیب فیزیکی به صورت افراد بسیار نقش دارد. بافت های بینی در روند بهبودی و بعد از آن بسیار حساس و ظریف بوده و با کوچک ترین ضربه آسیب می بیند. به همین علت در صورت انجام این نوع از ورزش ها قبل از بهبودی کامل جدا خودداری کنید، زیرا سبب تغییر ساختار کلی ، قوز و یا کج شدن بینی می شود.

  • نکته: هرگونه آسیب وارد شده به ساختار و استخوان بینی به هنگام ورزش بعد از جراحی بینی نیازمند یک جراحی ترمیم می باشد، که بسیار سخت و پیچیده بوده و روند بسیار طولانی دارد.

نقش دراز نشست بعد از جراحی بینی

چنانچه عاشق ورزش کردن هستید و فعالیت ورزشی روزمره و به صورت مستمر داشته اید حتما وقفه انداختن در تمرینات ورزشی بعد از عمل بینی برای شما بسیار دشوار خواهد بود اما به خاطر داشته باشید که به تعویق انداختن انجام ورزش بعد از جراحی بینی ، موقت است و پس از گذشت مدت زمان نقاهت و ریکاوری می توانید به روال سابق برگردید. پس از گذشت هشت هفته از رینوپلاستی اعصاب و بافت هایی که به علت ایجاد اصلاحات و تغییرات متورم و ملتهب شده اند به حالت اولیه بر می گردند و شرایط جسمانی فرد به سمتی می رود که می تواند فعالیت های روزانه و ورزشی خود را آغاز نماید.

بسته به نوع روش جراحی ، می توان بعد از این مدت ورزش های کششی را شروع نمود. با توجه به اینکه دراز نشست یکی از ورزش هایی ست که فرد می تواند در خانه و بدون هیچ وسیله خاصی انجام دهد ، از نظر بسیاری از افراد گزینه مناسبی برای شروع فعالیت های ورزشی پس از رینوپلاستی به شمار می آید. با این حال لازم است قبل از شروع حرکات ، از جراح خود جهت انجام یا عدم انجام آن و مهمتر اینکه از میزان فشاری که مجاز هستید به اندام های خود حین ورزش وارد نمایید ، مشورت و راهنمایی بگیرید.

لازم است ابتدا ، تمرین دراز نشست را با زمان بندی های کوتاه آغاز کنید و در هنگامی که احساس کردید دمای بدنتان بالا رفته ، پوست صورتتان در نتیجه فشار وارده قرمز شده است و احساس ناراحتی و ضعف داشتید ، به سرعت تمرین را متوقف کنید زیرا بدنتان به شما آلارم داده است و لازم است بیشتر صبر کنید تا برای انجام اینگونه فعالیت ها آمادگی لازم را پیدا نمایید.

لازم است بدانید دراز نشست می تواند فواید و مزایایی از قبیل کاهش ابتلا به کمردرد پس از روزهای استراحت و همچنین بهبود سوخت و ساز بدن بعد از عمل بینی داشته باشد.

سوالات متداول

چه مدت بعد از عمل رینوپلاستی می توان ورزش کرد؟

پایان دوره نقاهت و بهبودی کامل بینی در هر فردی به نسبت بینی استخوانی، گوشتی و میزان تغییرات ایجاد شده بر روی بینی بسیار متفاوت است. اما به طور کلی 6 الی 7 هفته بعد از بهبودی کامل افراد می توانند تمرینات ورزشی خود را به آرامی آغاز کنند.

برنامه پیاده روی بعد از رینوپلاستی چگونه است؟
  1. هفته اول: انجام 5 دقیقه پیاده روی برای بیماران مناسب می باشد.
  2. هفته دوم: بهتر است بیماران روزی10 دقیقه به صورت آهسته پیاده روی کنند.
  3. هفته سوم: از هفته سوم به بعد بیماران می توانند، به مدت 15 دقیقه و به مرور بیشتر پیاده روی کنند.
استفاده از چسب چه تاثیری بر ورزش بعد از جراحی بینی دارد؟

چسب بینی در کاهش تورم و نگه داری ساختار بینی بسیار موثر است. بنابراین در ماه های اول بیماران می تواند به هنگام پیاده روی و انجام فعالیت های روزانه خود به منظور حفظ ساختار بینی از آن استفاده کنند.