افتادگی بینی که ظاهری ناخوشایند را در چهره ایجاد می کند ، علاوه بر تحت تاثیر قرار دادن شکل ظاهری این اندام ، می تواند تاثیرات منفی بر روی عملکرد بینی نیز بر جای گذارد. در افتادگی بینی ، نوک این اندام به سمت پایین متمایل شده و تعادل صورت را بهم می زند. عوامل مختلفی از قبیل عوامل ژنتیکی، عدم وجود غضروف کافی برای پشتیبانی از نوک بینی ، ضعیف بودن استحکام استخوانی بینی ، کشیدگی عضلات بینی به طرف نوک بینی ، وارد آمدن ضربه یا سایر آسیب دیدگی ها در بینی و برخی فاکتورهای دیگر ، می تواند باعث این عارضه شود. در این مقاله با دکتر باستانی نژاد همراه باشید تا اطلاعات جامع و مفیدی درباره درمان افتادگی نوک بینی به دست آورید. بهتر است بدانید یکی از متداول ترین راه های بهبود این مشکل انجام جراحی بینی است.
پزشک قبل از اجرای فرایند جراحی ، علت این عارضه را مورد بررسی قرار می دهد. اطلاعات به دست آمده در این خصوص می تواند در انتخاب تکنیک مناسب و ترسیم طرح درمان خوب ، کمک به سزایی نماید.
چه کسانی متقاضی درمان افتادگی نوک بینی هستند؟
افرادی که به طور مادرزادی ، دچار مشکل افتادگی در نوک بینی هستند.
افرادی که به دلیل آویزان و افتاده بودن نوک بینی ، از شکل ظاهری چهره خود ناراضی بوده و سن آنها بیشتر از سن واقعی شان به نظر می رسد.
افرادی که بینی آنها بلند بوده و همین امر ، تعادل چهره را به کل ، بهم زده است.
بعلاوه ، افراد داوطلب برای درمان نوک بینی افتاده ، لازم است از سلامت عمومی خوبی برخوردار باشند.
این حقیقت که نوک بینی افتاده تاثیر نامطلوب قابل ملاحظه ای را بر روی کل چهره بر جای می گذارد ، امری انکار ناپذیر است ، ولی این بدان معنا نیست که جراحی نوک بینی افتاده ، باید بتواند چهره کاملاً متفاوتی را از شما خلق کند. پس لازم است بیمار ، از نتیجه درمان خود انتظار منطقی داشته باشد.
از دیگر فاکتورهای لازم برای داوطلب خوب بودن جهت قرار گرفتن تحت جراحی این است که سیگاری نباشید یا در موعد مقرر شده از سوی پزشک ، اقدام به عدم مصرف سیگار و تمامی محصولات وابسته به آن نموده باشید.
همچنین در بیمارانی که دارای افتادگی مادرزادی نوک بینی می باشند ، پزشک با بررسی شرایط سنی بیمار ، رشد کامل ساختار بینی را مورد ارزیابی قرار می دهد. جراحی قبل از رسیدن بینی به رشد و بلوغ کامل ناممکن می باشد.
مراحل جراحی برای درمان افتادگی بینی
مرحله اول : پزشک با ایجاد یک برش در یک موقعیت استراتژیک ، به ساختار داخلی بینی ، دست پیدا می کند.
مرحله دوم : اقدامات لازم جهت تقویت چارچوب بینی برای فراهم شدن پشتیبانی کافی از نوک بینی انجام می گیرد.
مرحله سوم : تکنیک های مناسب برای ایجاد تغییرات لازم در عضلات نوک بینی ، انجام می شود. این عضلات همان ماهیچه هایی هستند که در زمان لبخند زدن ، باعث افتادگی بیشتر نوک بینی شما می شوند. پزشک با ایجاد اصلاحاتی در آنها ، مانع وقوع چنین حالتی بعد از جراحی می گردد.
مرحله چهارم : در برخی موارد ، غضروف بینی ، به دلیل بلند بودن بیش از حد ، باعث بروز افتادگی در نوک بینی می شود. پزشک ، غضروف اضافی را پیرایش می کند.
مرحله پنجم : از بخیه برای محکم کردن موقعیت غضروف های نوک بینی استفاده می شود. این بخیه ها کمک می کند تا نوک بینی در طول زمان ، دچار افتادگی بعد از جراحی نشود.
مراقبت های بعد از جراحی درمان افتادگی نوک بینی
بعد از فرایند جراحی ، تورم ، پیامد قابل انتظار می باشد. با استفاده از چند بالش ، سر را در موقعیت بالاتر از بدن قرار دهید. این کار به کنترل تورم ، کمک می کند.
از کمپرس یخ استفاده کنید. کمپرس یخ را در حوله ای تمیز بپیچید و بر روی اطراف ناحیه درمان قرار دهید.
از ماساژ دادن و لمس کردن ناحیه درمان جداً خودداری کنید.
مصرف الکل و استعمال سیگار را به دلیل تاثیرات نامطلوب شان بر روی فرایند بهبود ، برای بازه زمانی مقرر شده توسط پزشک ، ترک کنید.
پیاده روی سبک را فراموش نکنید تا دچار مشکلاتی از قبیل یبوست ، نشوید.
حداقل تا شش هفته از انجام فعالیت هایی از قبیل شنا ، رفتن به سونا ، جکوزی ، قرار گرفتن در معرض نور مستقیم آفتاب ، انجام ورزش هایی که احتمال برخورد و وارد آمدن ضربه به بینی در آنها زیاد است و در نهایت ، انجام فعالیت های فیزیکی سنگین ، اجتناب کنید.
افتادگی نوک بینی بعد از جراحی بینی
در برخی موارد ، پس از اجرای فرایند جراحی ، بیمار در ناحیه نوک بینی خود ، دچار این عارضه می شود. این افتادگی در اثر عدم برخورداری بافت های نگهدارنده بینی از قدرت و استحکام کافی می باشد.
یکی از علل رایج وقوع این مشکل ، اجرای فرایند به دست یک جراح بی تجربه می باشد که نتوانسته است چارچوب قدرتمندی را برای پشتیبانی از تغییر شکل های ایجاد شده در طول فرایند جراحی و حفظ آنها در موقعیت جدیدشان ، خلق نماید.
یک پزشک صاحب تجربه ، علاوه بر حفظ بافت های استخوانی ، غضروفی و پوستی الزامی در بینی ، تلاش می کند تا این مجموعه را تقویت کند تا به این طریق ، عوارض نامطلوبی پس از اجرای پروسیجر جراحی رینوپلاستی اتفاق نیافتد.
آیا محکم چسب زدن باعث جلوگیری از افتادن نوک بینی می شود؟
برخی تصور می کنند با محکم چسب زدن می توانند از این مشکل جلوگیری کنند. این تصور و باور ، کاملاً اشتباه بوده و گاهی محکم چسب زدن به نوک بینی می تواند باعث آسیب دیدن این ناحیه و افتادگی بیشتر شود.
چگونه از افتادگی نوک بینی جلوگیری کنیم؟
همانطور که در بخش های ابتدایی مقاله درمان افتادگی نوک بینی شرح داده شد ، سپردن جراحی به دست یک جراح بی تجربه ، می تواند پیامدی مثل افتادن نوک بینی را به همراه داشته باشد. پس اولین قدم در پیشگیری از بروز این مشکل بعد از جراحی ، انتخاب یک جراح خوب است که با احاطه کامل به تمام ابعاد جراحی بتواند بینی را برای شما خلق کند که با ساختار مستحکم ، قادر باشد از نوک بینی در برابر افتادگی ، محافظت نماید.
نکته دوم در پیشگیری از افتادگی بینی ، عمل به توصیه های پزشک است. مراقبت های بعد از عمل بینی ، یک پکیج سفارشی است که پزشک متناسب با نیازهای هر بیمار ، توصیه می کند. اجرای صحیح این دستورالعمل ها می تواند کمک به سزایی در پیشگیری از وقوع مشکلاتی نماید.
در صورت وقوع این عارضه بعد از جراحی ، چه باید کرد؟
این مشکل بعد از جراحی ، یک ایراد بر جای مانده از فرایند جراحی اولیه محسوب می شود و به این معناست که هدف دستیابی به یک نتیجه مطلوب از عمل بینی اولیه محقق نشده و بیمار باید برای ترمیم آن ایراد ، مجدداً تحت جراحی ، اینبار با عنوان جراحی بینی ترمیمی قرار گیرد. عمل بینی ترمیمی ، فرایندی پیچیده تر است که حتماً باید به دست یک متخصص صاحب تجربه و ماهر انجام شود.
پزشک ، در اقدام به تقویت ساختار چارچوبی بینی جهت پشتیبانی از نوک و جلوگیری از افتادن آن ، از غضروف بخش های مختلف بدن از قبیل گوش یا دنده استفاده می کند.
بمنظور برخورداری از شرایط مناسب برای قرار گرفتن تحت عمل ترمیمی ، حداقل باید یک سال زمان از جراحی اولیه ، گذشته باشد. در برخی شرایط ، پزشک تشخیص می دهد که حتی یک سال زمان هم برای برخورداری از شرایط مطلوب برای عمل ترمیمی ، کفایت نکرده و لازم است بینی مدت بیشتری را برای رسیدن به بهبودی کامل بعد از عمل اولیه ، سپری کند.