در مقاله پیش رو ، خروپف و درمان آن را مورد بحث و بررسی قرار داده ایم ؛ اگر شما هم از این اختلال رنج می برید و به دنبال راهی برای درمان آن هستید ؛ خواندن این مقاله را که توسط دکتر باستانی نژاد تهیه شده است، از دست ندهید.
چرا خروپف می کنیم ؟
زمانی که عضلات مسئول باز نگه داشتن مجاری هوایی بینی ، شل شده و دچار ضعف می شوند ؛ فرد با خروپف مواجه می شود ، البته گاهی اوقات نیز به جود آمدن بافت های اضافی در مجاری هوایی سبب بروز خروپف می گردد.
در این بخش از مقاله ، هر یک از دلائل ایجاد کننده خروپف را بررسی می نماییم.
دلایل خروپف چیست؟
ضعف عملکرد ماهیچه ها
افرادی که اعتیاد به مصرف نوشیدنی های حاوی الکل دارند یا داروهای خواب آور مصرف می کنند ، معمولا دچار ضعف عملکرد ماهیچه ها شده و عملکرد انقباض در بخش گلو و زبان آن ها مختل می شود.
به طوری که در حین خواب ، زبان آن ها به عقب حرکت کرده و سبب مسدود شدن راه خروجی هوا می شود ؛ در مواردی حتی ممکن است ماهیچه های گلوی این افراد از نواحی اطراف به سمت داخل مجاری هوایی کشش یابند ؛ این موارد ، منجر به خروپف فرد در حین خواب خواهند شد.
انسداد مجاری هوایی بینی
چنانچه مجاری هوایی ، مسدود شوند ؛ به منظور کشیدن هوا به داخل گلو و حلق ، نیاز به تلاش بیشتری می باشد. این مسئله موجب بروز کششی شدید در ناحیه گلو شده و در نتیجه بافت نرم گلو را به هم می چسباند و خروپف اتفاق می افتد. این مورد از خروپف ، معمولا در مواقع سرماخوردگی ، ابتلا به آلرژی و عفونت های سینوسی رخ می دهد.
وجود اشکال در بینی یا دیواره بینی
اختلالاتی اعم از انحراف بینی ، پولیپ بینی ، احتقان بینی ، تجمع چربی در گردن ، بزرگی زبان و مواردی از این قبیل ؛ از دیگر مواردی هستند که سبب انسداد مجاری هوایی بینی شده و زمینه ساز بروز خروپف می شوند.
چه عواملی خروپف را شدت می بخشند ؟
لازم به ذکر است که برخی عوامل در تشدید خروپف دخیل هستند و می توانند آن را شدت بخشند ؛ این موارد عبارتند از :
- خوابیدن در حالت طاقباز ( به پشت خوابیدن )
- اضافه وزن و چاقی
- مصرف مشروبات الکلی و سیگار
- خوابیدن روی بالش بیش از اندازه بزرگ یا نرم
- مصرف برخی داروهای خاص ؛ از قبیل داروی سرماخوردگی و داروهایی خواب آور
- ابتلا به برخی بیماری ها که باعث انسداد مجاری هوایی و ورود هوا به ریه ها می شوند ؛ نظیر آسم
- در خصوص خروپف در کودکان ؛ باید خاط نشان شد که معمولا بزرگی لوزه سوم ، موجب مواجهه کودکان با این اختلال می شود.
آیا می دانید برای خروپف و درمان آن چه باید کرد ؟
تغییر سبک زندگی ، ساده ترین راه برای درمان خروپف می باشد ؛ از این رو توصیه می کنیم ، در صورتی که با مشکل خروپف روبرو هستید و می خواهید راهی را پیدا کنید که از این اختلال رها شوید ؛ دستورالعمل های زیر را حتما مورد توجه قرار دهید.
از مصرف داروهای مسکن و آنتی هیستامین پرهیز کنید.
به هیچ وجه به حالت طاقباز نخوابید ؛ بهترین حالت برای خواب ، خوابیدن به پهلو می باشد.
اگر نمی توانید به پهلو بخوابید ، از ابزار کمک کننده خواب که در داروخانه ها عرضه می گردند استفاده نمایید و به کمک آن سر خود را در هنگام خواب ، به حالت پهلو قرار دهید.
اگر اضافه وزن دارید ، حتما نسبت به کاهش وزن خود اقدام نمایید.
در صورتی که حساسیت یا آلرژی دارید ، مواد آلرژی زا را از محل خواب تان دور نگاه دارید.
اگر هوای اتاق خواب تان خشک است ؛ برای ایجاد رطوبت مناسب در اتاق ، از دستگاه بخور استفاده کنید.
مصرف الکل را کاملا متوقف کنید.
در این جا ذکر این نکته حائز اهمیت است که چنانچه از طریق هیچ یک از روش های مذکور ، موفق به درمان خروپف نشدید و همچنان خروپف و درمان آن ، ذهن تان را مشغول کرده است ؛ باید اقدام به درمان پزشکی این اختلال نمایید.
روش های درمان خروپف
برای درمان طبی خروپف ، باید به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه فرمایید تا پس از انجام ارزیابی ها و معاینات لازم ، بهترین روش درمانی برای تان اتخاذ گردد.
از جمله رایج ترین روش های درمانی خروپف ، می توان به موارد ذیل اشاره نمود :
بسته به علت خر و پف ممکن است پزشک متخصص برای درمان این اختلال ، نایت گارد برای بیمار تجویز کند ؛ نایت گارد نوعی ابزار دهانی است که می توان به کمک آن ، زبان و کام نرم را ثابت نگاه داشته و مجرای تنفسی را باز نگه داشت.
پزشک شما در برخی موارد ، استفاده از پروتزهای پالاتال را برای درمان خروپف تجویز می نماید ؛ در این روش ، به داخل کام بیمار موادی به نام پلی استر تزریق می شود و بدین ترتیب سبب سفت شدن کام می گردد ؛ این کار کاهش خروپف را به دنبال دارد.
ابزار دیگری که می تواند در درمان خروپف ، کمک کننده باشد ؛ دستگاه CPAP می باشد. این دستگاه مجهز به یک ماسک و پمپ هوا می باشد ، با بهره وری از این دستگاه می توان فشار هوای خفیف را به داخل مجاری هوایی وارد کرده و بدین وسیله ، زمینه درمان خروپف و خواب راحت را فراهم آورد.
آخرین راه برای درمان خر و پف ، جراحی می باشد. این جراحی می تواند به یکی از روش های لیزر برای برداشتن زبان کوچک یا لیزر برای کوتاه کردن کام نرم باشد ؛ از دیگر جراحی هایی که درمان خروپف را ممکن می سازند می توان به جراحی سپتوپلاستی و UPPPT نیز اشاره داشت.
لازم به ذکر است که روش های جراحی ، می توانند به صورت دائمی شما را از شر خروپف خلاص کنند.
آیا دستگاه های درمان خر و پف که در شبکه های ماهواره ای و فضای مجازی تبلیغ می شوند ، موثر هستند ؟
خیر ، تبلیغاتی که با شعار درمان قطعی خر و پف در ماهواره و فضای مجازی ، شاهد آن هستیم ؛ هیچ یک مورد تایید صاحب نظران و پزشکان متخصص گوش و حلق و بینی نمی باشند ؛ چرا که عمده آن ها تاییدیه پزشکی نداشته و منشأ علمی ندارند و نمی توانند خر و پف را از بنیان درمان کنند.
درمان نکردن خروپف چه پیامدهایی خواهد داشت ؟
خروپف و درمان آن ، دغدغه ای مهم برای افرادی می باشد که با این مشکل رویارو هستند.
در صورتی که نسبت به درمان خروپف اقدام نکنیم ، با اختلال در الگوی خواب مواجه خواهیم شد.
به عنوان مثال چنانچه خر و پف شدید ، درمان نشود ؛ می تواند مشکلاتی اعم از وقفه تنفسی در حین خواب ( آپنه خواب ) را در دراز مدت ایجاد نماید.
آپنه خواب ، به عارضه ای اطلاق می شود که طی آن فرآیند اکسیژن رسانی به خون کاهش پیدا کرده و حجم هوای انتقالی به ریه ها نیز کاهش یافته و در نهایت ، این معضل زمینه ساز پیدایش خطرات و عوارض جدی تری برای فرد خواهد شد.
مشکلاتی که آپنه خواب می تواند در پی داشته باشد ، از قرار ذیل می باشند :
- قدرت تمرکز فرد کاهش می یابد.
- فرد در معرض نارسایی قلبی و ریوی قرار می گیرد.
- احتمال بروز سکته قلبی و مغزی تشدید می شود.
- درمان فشار خون مشکل می شود.
- تمایلات جنسی فرد کاهش پیدا می کند.
- فرد دائما احساس خواب آلودگی خواهد کرد. ( حتی در صورتی که به میزان کافی استراحت کرده باشد. )