بینی ، یکی از حساس ترین اجزای بدن به شمار می رود که گاها شروع به خارش می کند ؛ این خارش در برخی مواقع بسیار عذاب آور است. خارش بینی ، می تواند در پی علل مختلفی ایجاد شود ؛ به عنوان مثال پس از جراحی بینی یا بیماری های آلرژیک که به طور مداوم در اثر تغییرات فصول در افراد ایجاد می گردند ؛ از جمله عواملی به حساب می آیند که سبب بروز خارش در بینی می شوند. در این مقاله ، قصد داریم در رابطه با دلایل خارش بینی و روش های درمان آن ، توضیحاتی را مطرح نماییم ؛ اگر شما هم از این مقوله رنج می برید و به دنبال راهکاری مناسب برای درمان آن هستید ، حتما این مقاله را مطالعه نمایید.

 

خارش بینی و روش های درمان آن

 

علت خارش بینی چیست ؟

خارش بینی ، شاید مسئله ای ساده به نظر برسد ؛ اما در صورت استمرار می تواند در زندگی افراد ایجاد اختلال نماید. اولین قدم در راستای درمان این عارضه ، شناسایی علت آن و سپس انتخاب روش درمان مناسب می باشد.

از جمله مهم ترین علت خارش بینی می توان به موارد ذیل اشاره داشت :

  • رینیت آلرژی
  • آلرژی های فصلی
  • آلرژی غذایی
  • سرماخوردگی
  • خشکی هوا
  • بیماری های پوستی
  • عمل بینی

در ادامه هر یک از موارد فوق را شرح داده ایم.

  1. رینیت آلرژی : مقصود از رینیت ؛ تحریک و التهاب مجاری بینی می باشد که علائمی از قبیل خارش بینی ، عطسه ، آبریزش بینی و ترشحات سینوس ها را در پی دارد. لازم به ذکر است که رینیت مزمن ، در اثر آلرژی های فصلی و برخی عوامل دیگر رخ می دهد. ناگفته نماند نگهداری حیوانات خانگی ؛ مثل گربه ، سگ و همستر نیز از دلائل ایجاد کننده رینیت آلرژی محسوب می شوند.
  2. آلرژی های فصلی : این نوع آلرژی ، در برخی فصول سال ؛ بخصوص اواخر بهار یا اوائل تابستان و به دلیل گرده افشانی گیاهان اتفاق می افتد و موجب بروز خارش در بینی ، آبریزش بینی ، عطسه و اشک ریزش می شود.
  3. آلرژی غذایی : بعضی از مواد خوراکی ؛ از قبیل پنیر ، رب گوجه فرنگی ، ژامبون ، سس سویا ، ماهی ، پیتزا و غیره ؛ به دلیل آن که حاوی مقادیر زیادی هیستامین هستند ؛ می توانند سبب آلرژی شده و به خارش بینی بیانجامند.
  4. سرماخوردگی : عفونت و سرماخوردگی ، از دیگر مواردی هستند که خارش بینی را به دنبال دارند.
  5. خشکی هوا : خشکی هوا ، می تواند سبب خشکی بینی شده و در نتیجه موجب خارش در بینی شود ؛ در این موارد می توانید با استفاده از دستگاه های تولید بخار ( دستگاه بخور ) ، هوای منزل را مرطوب کنید ؛ این کار مانع خشک شدن مخاط بینی شده و از خارش بینی جلوگیری می کند.
  6. بیماری های پوستی : برخی بیماری های پوستی نظیر اگزما ، قارچ ، پسوریازیس و غیره ؛ نیز از مواردی هستند که می توانند به بروز خارش در بینی منتج شوند.
  7. خارش بینی بعد از عمل جراحی زیبایی بینی : علت اصلی خارش بینی بعد از جراحی ، حساسیت بیمار به چسب بینی می باشد، چرا که ممکن است پوست بیمار به مواد چسب بینی حساسیت نشان داده باشد و بیمار دچار خارش پوست صورت و بینی شود، در این مواقع توصیه ما به بیماران عزیز این است که قبل از زدن چسب صورت خود را با آب و صابون بشویند و پس از آن اقدام به زدن چسب کنند.

دلایل دیگر خارش دماغ

در این جا ذکر این نکته بسیار حائز اهمیت است که خارش بینی ، تنها به دلائل فوق الذکر محدود نمی شود ؛ از دیگر علل خارش بینی می توان به موارد زیر اشاره نمود :

  • تغییرات هورمونی در دوران نوجوانی و بارداری
  • تغییرات ناگهانی هوا و رطوبت هوا
  • برخی عطرها و مواد شوینده
  • برخی داروها و مواد شیمیایی

 

خارش بینی و روش های درمان آن

 

خارش بینی و روش های درمان آن به شرح ذیل می باشد:

خارش بینی و روش های درمان آن ، از مهم ترین دغدغه های افرادی است که با این معضل روبرو هستند ؛ به این دسته از افراد توصیه می شود که به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه نمایند.

پزشک متخصص در وهله اول ؛ برای تشخیص علت خارش بینی ، برای بیمار تست آلرژی تجویز می کند و سپس بهترین روش درمانی را انتخاب می کند. در این بخش از مقاله ، راه درمان خارش بینی را شرح داده ایم که از قرار زیر می باشند :

شستشوی بینی : به منظور شستشوی بینی به روش اصولی ، دستگاه هایی در بازار عرضه می شوند ؛ برای برطرف شدن مشکل خارش بینی ، توصیه می شود تا زمان رفع مشکل ؛ روزانه یک مرتبه شستشوی بینی را انجام دهید. لازم به ذکر است در صورتی که منشأ خارش بینی ؛ عفونت سینوس ها یا خشکی بینی باشد ، با شستشوی بینی می توان خارش بینی را مرتفع نمود.

اسپری بینی : اسپری بینی ، باعث تمیز و مرطوب شدن مجاری بینی شده و بدین ترتیب می تواند خشکی بینی را کاهش داده و حتی در مواردی به طور کامل از بین ببرد.

مصرف مایعات : چنانچه خشکی بینی ، در پی عفونت سینوسی یا سرماخوردگی ایجاد شده باشد ؛ با نوشیدن مایعات و هیدراته کردن بدن می توان از خشک شدن بینی پیشگیری به عمل آورد. البته توجه داشته باشید که میزان مایعات مصرفی در هر فرد ، به سن و سال و جنسیت او بستگی دارد ؛ اما به طور کلی مصرف 8 لیوان آب در طور شبانه روز برای بزرگسالان مناسب می باشد.

خودداری از تحریک بینی : گاها افراد سعی می کنند با دمیدن در بینی به رفع خارش آن کمک کنند ؛ اگرچه این کار بی تاثیر نیست ، اما امکان دارد بینی را بیشتر تحریک کرده و سبب تشدید خارش شود ؛ لذا از تحریک بینی اجتناب نمایید.

پرهیز از استفاده از محرک ها : همانطور که در بخش علل خارش بینی اشاره نمودیم ، برخی افراد به دنبال عوامل حساسیت زا مثل تغییرات فصول و گاها به دلیل نگهداری برخی حیوانات ؛ با خارش بینی مواجه می شوند ؛ در این موارد با دوری از گرد و خاک ، گرده گیاهان و خزه حیوانات و نیز استفاده از تهویه مطبوع در منزل ؛ می توان از خارش بینی جلوگیری کرد.

استفاده از داروهای ضد آلرژی : گاهی اوقات در صورتی که هیچ یک از موارد فوق ، کمکی به درمان خارش بینی نکنند ؛ پزشک متخصص برای شما داروهای ضد آلرژی تجویز می کند ، البته این روش تنها به صورت موقت مشکل شما را بهبود خواهد بخشید.