جراحی ترمیمی بینی کوتاه یکی از انواع جراحی های ترمیمی است که در اثر کوتاه شدن بینی بعد از عمل انجام می شود. امروزه افراد زیادی برای بهبود ظاهر بینی خود اقدام به جراحی بینی می کنند اما به دلایل مختلفی نتیجه حاصل از آن رضایت شان را جلب نمی کند و اقدام به جراحی ترمیمی می نمایند، بینی به دلیل قرارگیری در مرکز صورت در وهله اول ارتباط با اطرافیان منجر به جلب توجه می گردد.
در صورتی که فرم ظاهری بینی دارای عیوب یا ایراداتی باشد که زیبایی چهره فرد را تحت تاثیر قرار دهد یا حتی مشکلات تنفسی برای او ایجاد کرده باشد انجام جراحی بینی ضرورت می یابد.
اهمیت انتخاب جراح برای جراحی ترمیمی بینی کوتاه
رینوپلاستی که معمولا به عنوان عمل زیبایی بینی شناخته می شود ؛ راه حلی برای تغییر شکل بینی ، بهبود ظاهر و عملکرد آن است.
جراحی بینی به نوبه خود یکی از پیچیده ترین عمل های زیبایی محسوب می شود ؛ لذا باید توسط یک جراح بینی مجرب و ماهر انجام گیرد.
در صورتی که بنا به هر دلیلی قرار باشد این جراحی ، مجددا تکرار شود ؛ لزوم مراجعه به یک جراح بینی ماهر و مجرب به مراتب افزایش می یابد.
زیرا هر بار که عمل ترمیمی انجام می شود ، فرآیند جراحی کمی پیچیده تر خواهد شد و در نتیجه هر چه جراحی پیچیده تر شود ، ایجاد تغییرات نیز با محدودیت بیشتری روبرو خواهد شد.
توجه داشته باشید در صورتی که این جراحی ، توسط یک جراح کم تجربه یا بدون تخصص در این زمینه انجام شود ؛ خطر ناراضی بودن از نتیجه جراحی به به میزان قابل ملاحظه ای افزایش یافته و ممکن است فرد را متحمل جراحی مجدد بینی برای بار سوم و حتی چهارم و پرداخت هزینه های بسیار گزاف نماید.
در صورت عدم انتخاب جراح بینی خوب چه عوارضی در بینی رخ می دهد ؟
در ادامه به برخی از این عوارض اشاره می نماییم :
- مشکلات تنفسی
- برطرف نشدن قوز بینی به طور کامل
- سربالایی شدن بینی بیش از حد طبیعی
- غیر قرینگی در سوراخ های بینی
- رفع نشدن کجی بینی
- ایجاد افتادگی در ناحیه نوک بینی
- کوتاه شدن بینی
- و غیره
در چه مواردی باید جراحی ترمیمی بینی کوتاه را انجام داد ؟
برخی از موارد متداول که منجر به جراحی ترمیمی بینی کوتاه می شود در زیر اشاره شده است :
- سوراخ بینی نامتقارن
- انسداد مجرای هوایی بینی
- غضروف یا استخوان فروریخته
- تغییر شکل ناقص
- فروپاشی دریچه بینی
- زخم زیاد
- ظاهر غیر طبیعی
حداقل زمان انتظار قبل از جراحی ترمیمی بینی کوتاه
در دوره نقاهت جراحی بینی اولیه ، تورم بسیار زیادی خواهید داشت ؛ از این رو طبیعی است که از نظر زیبایی شناختی نتیجه نهایی جراحی طی این بازه زمانی به خوبی مشخص نبوده و حتی ظاهر بینی آن طور که باید طیبا به نظر نرسد.
لازم به ذکر است که رویت نتیجه قطعی جراحی بینی ، نیازمند رفع کامل تورم بینی می باشد ؛ که به طور کلی 6 ماه تا یکسال به طور می انجامد.
بنابراین اکثریت جراحان ، معمولا توصیه می کنند در صورت لزوم انجام عمل ثانویه ؛ حداقل یکسال پس از عمل اولیه بینی منتظر بمانید و پس از آن اقدام به انجام عمل مجدد نمایید.
جراحی ترمیمی یا جراحی ثانویه بینی درجات مختلفی دارد ، به عنوان مثال در برخی موارد با توجه به تشخیص پزشک ممکن است این جراحی در مطب و با بی حسی موضعی انجام گیرد.
لازم به ذکر است در برخی موارد که میزان عوارض ناشی از جراحی اولیه بینی شدید باشد به عنوان مثال احتیاج به بازسازی و قراردادن غضروف بر روی بینی جهت ترمیم بینی کوتاه ضرورت یابد ، جراحی ترمیمی بینی باید در اتاق عمل و تحت بیهوشی عمومی انجام پذیرد.
جهت جراحی ترمیمی بینی کوتاه از غضروف دنده یا گوش برداشته می شود و به این ترتیب عمل ترمیم بینی صورت می گیرد.
تکنیک های جراحی بینی ترمیمی کوتاه
رینوپلاستی ترمیمی را می توان به دو روش جراحی باز و بسته انجام داد. اگر تغییرات ساختاری مهمی نیاز باشد ، معمولا انتخاب جراحی باز خواهد بود. اصلاحات جزئی می تواند با تکنیک بسته انجام شود.
عمل ترمیمی بینی کوتاه به روش بسته
در روش جراحی بینی بسته برش های لازم در داخل سوراخ های بینی زده می شود و جای زخم قابل مشاهده ای ایجاد نمی گردد.
از آن جا که برش در داخل بینی زده می شود ، جراح دید محدودی از ساختار بینی خواهد داشت.
با توجه به این که بافت حد فاصل سوراخ های بینی بریده نشده است ، جابجایی پوست بینی دشوار است و جراح باید آشنایی کامل با آناتومی بینی داشته باشد.
این روش به افرادی توصیه می شود که فقط به تغییر ساختاری خفیف تا متوسط بینی نیاز دارند.
عمل ترمیمی بینی کوتاه به روش باز
این تکنیک با ایجاد یک برش کوچک v شکل در پوست پایه بین دو سوراخ بینی انجام می شود ، بنابراین می توان پوست را از نوک بینی بالا برد.
جراح در جراحی بینی باز ، دید وسیع و دسترسی بهتری به استخوان و غضروف بینی دارد.
رینوپلاستی باز ، معمولا مداخله ای است و برای انجام جراحی ترمیمی و گوشتی که نیازمند تغییرات پیچیده تر و گسترده تری هستند ، مورد استفاده قرار می گیرد.
جراح بینی قبل از رینوپلاستی ثانویه چه اقداماتی انجام می دهد ؟
قبل از انجام جراحی بینی ترمیمی کوتاه ، جراح برای متقاضیان این عمل ؛ آزمایشات مخصوصی را تجویز می کند که بیمار ملزم به انجام آن بوده و ضمنا باید نتایج آزمایشات را نیز در اختیار جراح معالج خود قرار دهد.
خانم هایی که تصمیم به انجام جراحی زیبایی بینی دارند ؛ موظفند در صورت حاملگی حتما جراح معالج شان را در جریان قرار دهند ، چرا که انجام جراحی در دوران بارداری می تواند سلامت مادر و جنین را در معرض مخاطره قرار دهد ؛ لذا این افراد باید چند ماه پس از زایمان اقدام به انجام جراحی بینی نمایند.
البته لازم به ذکر است که جراح بینی ، علاوه بر تجویز آزمایشات مخصوص جراحی برای خانم های متقاضی عمل بینی ، تست بارداری نیز تجویز می نمایند تا از این مسئله اطمینان یابند.
اقدامات قبل از جراحی ترمیمی بینی کوتاه
در این بخش باید ذکر کنیم که تمام اقدامات قبل و بعد از جراحی بینی یکسان می باشد، بنابراین به تعدادی از این موارد اشاره می کنیم.
مهم ترین مسئله ای که قبل از ترمیم بینی باید مورد توجه قرار گیرد ، انتخاب جراح می باشد ؛ چرا که تجربه و تبحر جراح بینی در نتیجه دریافتی از عمل تاثیر مستقیم دارد.
از این رو زیباجویان عزیز ، پیش از هر اقدامی باید در انتخاب بهترین جراح بینی ترمیمی نهایت دقت خود را بکار گیرند تا به این ترتیب نه تنها به نتیجه دلخواه خود دست یابند بلکه از انجام جراحی مجدد و پرداخت هزینه های گزاف در راستای جراحی ترمیمی نیز ممانعت به عمل آورند.
متقاضیان عمل بینی کوتاه در صورت ابتلا به بیماری های زمینه ای از جمله بیماری های قلبی – ریوی ، بیماری های کلیوی و مواردی از این قبیل و همچنین ابتلا به بیماری خاص و داشتن حساسیت دارویی ، باید این مسئله را به جراح خود اطلاع دهند.
- از مصرف داروهایی که سبب رقیق شدن خون شده و منجر به ازدیاد خونریزی در حین عمل می شوند ؛ نظیر ژلوفن ، آسپرین ، بروفن ، ویتامین E و نیز داروهای ضد التهابی از 2 هفته قبل از جراحی بینی باید خودداری شود.
- سیگار و هر گونه دخانیات و همچنین مشروبات الکلی ؛ کاهش اکسیژن رسانی خون را به دنبال دارند و می توانند جان فرد را در حین عمل به مخاطره بیاندازند ، از این رو از 2 هفته قبل از جراحی ترمیمی بینی کوتاه باید از مصرف آن ها اجتناب نمود.
- غالبا یک هفته تا 10 روز بعد از جراحی بینی ، افراد مجاز به استحمام نخواهند بود ؛ در نتیجه به توصیه جراح بینی افراد باید شب قبل از عمل استحمام نمایند.
- ناشتا بودن از دیگر اقدامات مهمی است که قبل از عمل بینی کوتاه باید مورد توجه قرار گیرد ؛ چرا که در صورت پر بودن معده ، امکان بازگشت محتویات آن به مجاری بینی وجود خواهد داشت و در نتیجه سلامت فرد در معرض خطرات جدی قرار خواهد گرفت.
بعد از جراحی ترمیمی بینی کوتاه در چه مواردی باید جراح معالج تان را در جریان قرار دهید ؟
در صورتی که عمل ترمیم بینی انجام داده اید ، توصیه می شود نکات و مراقبت های ذیل را مطالعه نموده و با نهایت دقت اجرا نمایید تا بدین ترتیب به نتایج بهینه ای از این عمل جراحی دست یابید.
پیش از هر چیز توصیه می گردد در صورت مواجهه با علائم ذیل پس از جراحی ، سریعا با پزشک خود تماس بگیرید :
- تنگی نفس
- خونریزی از بینی
- افزایش ضربان قلب
- حالت تهوع و استفراغ
- افزایش درجه حرارت بدن
مراقبت های بعد از جراحی ترمیمی بینی کوتاه
- افراد باید جهت استراحت و خوابیدن بعد از ترمیم بینی ، تا 7 روز تنها به صورت طاقباز خوابیده و از قرار دادن صورت خود بر روی بالش خودداری نمایند.
همچنین لازم است که به کمک 2 بالش سر خود را بالاتر از حد نیم تنه پایین قرار دهند و به این طریق از تشدید تورم و خونریزی ناشی از عمل بکاهند.
- بروز کبودی و ورم بعد از جراحی ترمیمی بینی کوتاه امری بدیهی می باشد و می توان از آن به عنوان یکی از رایج ترین عوارض جراحی اشاره نمود که تا چند روز پس از عمل ، به طور کامل فروکش می کند و در نتیجه جای نگرانی ندارد.
افراد می توانند به منظور تسریع کاهش تورم و کبودی به وجود آمده ، تا 72 ساعت بعد از عمل از کمپرس یخ بر روی نواحی اطراف چشم و گونه ها استفاده کنند.
لازم به ذکر است که میزان و شدت ورم و کبودی تا 3 روز بعد از جراحی ، شدت خواهد یافت و نباید از این اتفاق دچار نگرانی شد ؛ چرا که به تدریج از بین می رود.
- توجه نمایید چنانچه بعد از عمل بینی ، احساس درد داشتید می توانید از داروهای مسکن خفیف نظیر استامینوفن معمولی ، البته در صورت تایید پزشک استفاده نمایید.
- استفاده از الکل از 2 هفته قبل تا دو هفته بعد از عمل ترمیم بینی ، کاملا ممنوع است ، زیرا مصرف این ماده سبب گشاد شدن عروق خونی شده و در نتیجه منجر به افزایش احتمال خونریزی در حین عمل و نیز افزایش تورم بینی بعد از جراحی و کاهش روند ترمیم می گردد.
- تا 4 روز بعد از ترمیم بینی ، نباید از غذاهایی که نیاز به جویدن طولانی دارند استفاده کنید و در این مدت تنها مجاز به خوردن غذاهای آبکی و رقیق مثل سوپ ، فرنی و غیره خواهید بود. به یاد داشته باشید که از پنجمین روز بعد از ترمیم بینی ، مصرف غذاهای معمول روزمره برای تان بلامانع خواهد بود.
- عطسه کردن با دهان بسته و همچنین تخلیه ترشحات بینی با فشار شدید ، می تواند موجب بروز خونریزی شود ؛ لذا غالبا توصیه بر این است که تا 3 هفته بعد از ترمیم بینی از فین شدید خودداری نموده و در صورت داشتن عطسه ، این کار را با دهان باز انجام دهید.
- تا 7 روز بعد از عمل ترمیم بینی باید اسپلینت یا گچ بر روی بینی شما باقی بماند ، اسپلینت به منظور حفظ فرم جدید بینی و محافظت از آن در برابر ضربه بر روی بینی قرار داده می شود.
حال آن که در صورت خیس یا مرطوب شدن ، مکانیزم کار آن مختل خواهد شد ، از این رو شما باید تا زمانی که گچ بر روی بینی تان قرار دارد از شستشوی صورت و استحمام اجتناب کنید.
البته ناگفته نماند که در این مدت شستشوی بدن ، ممنوعیتی ندارد و برای شستن سر نیز می توان سر را به عقب خم کرده و به کمک فردی دیگر موهای خود را شستشو دهید.
جراحی ترمیمی بینی در بیمار با بینی کوتاه با روش ابداعی دکتر باستانی نژاد
چرا جراحی ترمیمی بینی کوتاه گرانتر از جراحی اولیه است ؟
اکثر جراحان بینی ، موافق هستند که رینوپلاستی به دلایل زیادی یکی از چالش برانگیزترین جراحی های زیبایی است. بینی یک ساختار پیچیده است و موقعیت واضحی در بخش میانی صورت دارد.
ترمیم بینی تخصصی است که نیاز به اصلاح همزمان ناهنجاری های بینی و حفظ حداکثر عملکرد بینی دارد. بدون بهینه سازی عملکرد مجرای هوایی نمی توان بینی را زیبا نشان داد.
حال آن که بیمارانی که جراحی ترمیمی یا ثانویه را انجام می دهند ؛ به مراتب بیش از جراحی اولیه بینی ، مهارت و تجربه جراحان بینی را به چالش می کشند ؛ زیرا جراحی ترمیمی ماهیت بسیار دشوارتر، سخت تر و پیچیده تری از رینوپلاستی اولیه دارد.
به همین دلیل ، قیمت جراحی ثانویه ( ترمیمی ) ؛ گران تر از جراحی اولیه است.
و اما این که جراحی ترمیمی ، در بیمارانی انجام می شود که از نتیجه جراحی قبلی خود ناراضی هستند و جراحی قبلی در اصلاح ناهنجاری های بینی آن ها ، موفقیت آمیز نبوده است.
لازم به ذکر است که بافت زخم در عمل ترمیم بینی ، می تواند نتیجه نهایی را محدود کند.
همچنین جراحی ترمیمی ، اغلب مستلزم پیوند و جایگزینی غضروف جدید با غضروف آسیب دیده یا کمبود غضروف در ساختار بینی است.
ضمنا ناگفته نماند که جراحی ثانویه ، صرفا به دلیل اصلاح نقائص ظاهری بینی انجام نمی شود و می تواند در راستای رفع انحراف تیغه بینی ، انسداد مجرای هوایی و مشکلات تنفسی ناشی از جراحی قبلی نیز صورت پذیرد.