آیا درباره جراحی ترمیمی بینی با استفاده از غضروف دنده چیزی می دانید ؟ جراحی بینی ترمیمی یا ثانویه ، به جراحی بینی گفته می شود که در جهت تغییر فرم یا عملکرد بینی پس از رینوپلاستی اولیه انجام می شود. از این جراحی ، تحت عنوان عمل تجدید نظر بینی نیز یاد می شود و در حقیقت ، اصلاح بدشکلی ها و اختلالات بینی را از لحاظ زیبایی یا عملکردی که در جراحی اولیه به درستی درمان نشده یا بعد از آن حادث شده اند را هدف قرار می دهد.
باید اشاره داشت که جراحی بینی ترمیمی معمولا بسیار پیچیده تر از جراحی اولیه است ؛ البته در صورت مراجعه به یک جراح متبحر برای انجام این عمل جراحی ، می توان اذعان داشت که عمل ثانویه می تواند بسیار موفقیت آمیز باشد.
لازم به ذکر است چنانچه نقص غضروف بینی ، شدید باشد جهت اصلاح شکل ساختاری – ظاهری بینی نیاز مُبرم به پیوند غضروف بینی می باشد ، در چنین مواردی غضروف دنده کاربرد موثری خواهد داشت.
علل انجام جراحی ترمیمی بینی با استفاده از غضروف دنده
برخی از موارد متداول که منجر به جراحی ثانویه می شوند عبارتند از :
- بینی نامتقارن
- فروپاشی دریچه بینی
- مشکلات تنفسی
- غیرقرینگی حفره های بینی
- انسداد مجاری هوایی بینی
- حذف بخش زیادی از غضروف یا استخوان بینی
در چه مواردی برای ترمیم بینی نیاز به استفاده از غضروف دنده ضروری می باشد ؟
به طور کلی برای افراد ذیل می توان جراحی ترمیمی بینی با استفاده از غضروف دنده به منظور اصلاح فرم بینی انجام داد:
- افرادی که در اثر سوانح رانندگی بینی شان آسیب دیده است.
- افرادی که به دلیل جراحی بینی ناموفق پیشین ، اسکلت بینی شان آسیب دیده است.
- افرادی که به صورت مادرزادی دچار کمبود غضروف در بینی هستند.
منابع پیوند غضروف
برای پیوند غضروف به بینی بیمار منابع متعددی وجود دارد که در ادامه مقاله جراحی ترمیمی بینی با استفاده از غضروف دنده به آن ها پرداخته ایم.
غضروف گوش
در این روش ، برشی در ناحیه داخلی لاله گوش فرد ایجاد شده و غضروف مورد نیاز از لاله گوش وی استخراج می گردد.
لازم است بدانید که در برداشت غضروف از گوش ؛ برشی که بر روی لاله گوش بیمار ایجاد می شود ، سریعا بهبود یافته و جای بخیه عمل نیز باقی نخواهد ماند.
توجه داشته باشید که با برداشت غضروف از گوش بیمار ، تغییر شکل یا بد فرمی در گوش به وجود نخواهد آمد.
گرچه دستیابی به غضروف گوش ، بسیار سهل الوصول تر از سایر منابع غضروفی می باشد.
اما از آن جا که میزان غضروفی که می توان از غضروف گوش به دست آورد بسیار ناچیز است ، از این روش تنها می توان برای جراحی های ترمیمی ساده که نیاز به پیوند غضروف کم است ، استفاده نمود.
غضروف دنده
در مواردی که جهت اصلاح و بازسازی ساختار غضروف بینی ، نیاز به پیوند غضروف زیاد باشد باید به منظور پیوند غضروف ؛ از غضروف دنده بیمار بهره برد.
در این روش می بایست جهت برداشت از غضروف دنده ، یک برش به ابعاد حدودا 4 الی 5 سانتی متری بر روی قفسه سینه فرد ایجاد گردد.
لازم به ذکر است که در این روش ؛ از دنده 6 بیمار آن هم به میزان جزئی ، غضروف مورد نیاز برداشته می شود.
از این رو به دلیل برداشت غضروف به میزان جزئی ؛ این روش ، هیچ گونه تاثیر سوئی بر روی قفسه سینه و دنده های بیمار نخواهد داشت.
توجه داشته باشید که میزان غضروفی که در برداشت غضروف از دنده به دست می آید در قیاس با میزان غضروفی که در برداشت غضروف از گوش به دست می آید بیشتر است ، در نتیجه به وسیله غضروف به دست آمده در این روش می توان تغییرات گستره تری در ساختار بینی بیمار ایجاد کرد.
بر خلاف تصور عموم که گمان می کنند این روش درد زیادی به همراه دارد ؛ باید گفت که بعد از جراحی ترمیمی بینی با استفاده از غضروف دنده و برداشت غضروف از دنده بیمار ، فرد تنها با درد خفیفی در ناحیه قفسه سینه مواجه خواهد بود که آن هم با مصرف مسکن های معمولی همچون استامینوفن التیام خواهد یافت.
لازم به ذکر است در صورتی که جراح بینی تکنیک صحیحی را بدین منظور بکار گیرد ، قطعا این جراحی هیچ گونه عارضه ای برای بیمار در پی نخواهد داشت.
غضروف های مصنوعی
به جز غضروف گوش و دنده ، برخی منابع دیگر نیز جهت پیوند غضروف وجود دارند که غضروف مصنوعی یکی از این منابع می باشد.
استفاده از منبع غضروف مصنوعی شاید نتایج ماندگاری داشته باشد اما احتمال عفونت در این روش ، زیاد است.
غضروف های اهدایی
منظور از غضروف های اهدایی ، غضروف هایی است که از بدن افرادی که در قید حیات نیستند به دست می آید و اشعه مخصوصی به آن تابانیده می شود تا قابل استفاده گردد.
اما در این روش ، امکان جذب غضروف مورد استفاده و همچنین از بین رفتن آن بسیار زیاد است.
چرا استفاده از غضروف دنده نسبت به غضروف گوش و سپتوم بینی بهتر است ؟
میزان غضروفی که از دنده می توان برداشت ؛ به مراتب بیشتر از غضروفی است که می توان از غضروف تیغه بینی یا گوش بیمار ، برداشت نمود.
لذا در جراحی های ترمیمی که نیاز به میزان قابل توجهی غضروف ، جهت ترمیم و اصلاح فرم ظاهری بینی می باشد ؛ بهترین گزینه ، استفاده از غضروف دنده خود فرد می باشد.
مزایای جراحی ترمیمی بینی با استفاده از غضروف دنده
- غضروف دنده ، در قیاس با دیگر غضروف ها از بافت طبیعی تری برخوردار است.
- نتایجی که در جراحی ترمیمی بینی با استفاده از غضروف دنده می توان کسب نمود ، دارای ماندگاری بسیار بالایی است.
- میزان برشی که به منظور برداشت غضروف دنده در قسمت قفسه سینه بیمار ایجاد می گردد ، بسیار جزئی خواهد بود و جای برش موجود بر روی این ناحیه ، نیز غالبا پس از گذشت 6 ماه تا یکسال به طور کامل از بین خواهد رفت.
- غضروف دنده ، مقاومت بالایی در برابر ابتلا به عفونت دارد ؛ لذا در رفع ناهنجاری های بینی و پیشگیری از بازگشت مجدد فرم سابق بینی ، می تواند مثمر ثمر واقع گردد.
آیا با برداشت غضروف دنده جهت تصحیح فرم بینی ، جای برش ایجاد شده در ناحیه قفسه سینه از بین می رود ؟
جراح بینی با یک برش کوچک که در امتداد قفسه سینه بیمار ایجاد می کند ، غضروف مورد نیاز جهت اصلاح فرم بینی را برداشت می نماید.
لازم به ذکر است که وسعت برش ایجاد شده ؛ بسیار محدود بوده و به مرور زمان ، جای باقی مانده از آن از بین رفته و تقریبا در عمده موارد ؛ هیچ اثری از آن باقی نخواهد ماند.
جراحی ترمیمی بینی بیماری که بینی او غضروف های دفرمه و کج داشته و همچنین در ناحیه نوک بینی اسکار از عمل جراحی قبل وجود داشته است. در این جراحی با کمک غضروف دنده « خود بیمار » جراحی ترمیمی بینی انجام شده است.
نتیجه بلافاصله پس از عمل است و بدیهی است که بینی تورم دارد.
آیا برداشت غضروف دنده در مقاومت و عملکرد قفسه سینه تاثیرگذار است ؟
غضروف مورد نیاز به منظور پیوند در بینی و اصلاح ناهنجاری های به وجود آمده ؛ از قفسه سینه بیمار و در واقع از ناحیه اتصال استخوان دنده به استخوان جناغ سینه برداشت می گردد.
از این رو باید گفت ، محل برداشت غضروف لازم جهت پیوند در بینی بیمار ؛ در مقاومت و عملکرد استخوان دنده و جناغ سینه ، هیچ خللی ایجاد کرده و حتی در دراز مدت نیز اثر سوئی بر روی عملکرد قفسه سینه بیمار ، به دنبال نخواهد داشت و اختلالی در مکانیزم آن ایجاد نخواهد کرد.
چه زمانی برای انجام جراحی ترمیمی بینی با استفاده از غضروف دنده مناسب است ؟
به طور کلی ممکن است یک تا دو سال طول بکشد تا تورم و عدم تقارن جزئی بعد از جراحی اولیه بینی ، فروکش کند و زخم های داخل بینی ترمیم شوند.
لذا اگر به فکر جراحی ثانویه هستید ، شکیبایی داشته و حداقل یکسال صبر کنید و به بینی اجازه دهید تا کاملا بهبود یابد.
جراحی تانویه قبل از این که بینی فرصتی برای ترمیم صحیح داشته باشد ، نتیجه بسیار ضعیفی را می تواند به همراه داشته باشد و قاعدتا ماحصل جراحی ، آن چیزی نخواهد بود که مد نظر شما است.
انتظارات از جراحی ترمیمی بینی با استفاده از غضروف دنده
هرچند جراحی زیبایی بینی ثانویه می تواند ظاهر بینی و سهولت تنفس را بهبود بخشد ، اما توجه به این نکته مهم است که خطرات این جراحی و غیرقابل پیش بینی بودن نتایج آن را نمی توان نادیده گرفت.
از این رو داشتن انتظارات واقع بینانه و پذیرفتن نتیجه ای که ممکن است از جراحی ثانویه حاصل گردد ، قبل از شروع این جراحی بسیار مورد اهمیت است.
روش های جراحی ترمیمی بینی با استفاده از غضروف دنده
جراحی ترمیمی بینی با استفاده از غضروف دنده ، بسته به نیاز بیمار می تواند از طریق یکی از روش های “بسته” یا “باز” انجام شود.
به طور کلی در مواردی که تغییرات ساختاری عمده ای وجود داشته باشد ، عموما ممکن است جراحی بینی باز برای عمل انتخاب می شود.
توجه داشته باشید که در تکنیک باز ؛ به منظور دستیابی و دید بهتر به ساختارهای بینی ، باید برشی در بافت گوشتی بین دو سوراخ بینی ( ناحیه کلوملا ) ایجاد شود.
جراحی بینی بسته ، فقط با استفاده از برش های داخلی برای رسیدن به ساختارهای بینی انجام می گردد و هیچ برشی در بخش بیرونی بینی لحاظ نمی کند ؛ لذا این تکنیک ، محدودیت دید و دسترسی به ساختار بینی را به دنبال دارد.
بنابراین جراحی به روش بسته ، عمدتا برای ایجاد اصلاحات جزئی بر روی بینی ؛ مورد استفاده قرار می گیرد.
در هر حال ، جراح بینی با استفاده از یکی از روش های فوق الذکر ( بسته به وسعت اصلاحات مورد نیاز ، وضعیت بیمار و صلاحدید خود ) باید به استخوان و غضروف زیرین دسترسی پیدا کرده و تغییرات لازم را بر روی بینی بیمار ایجاد نماید.
از آن جا که برای ترمیم بینی ، غالبا نیاز است تغییرات اساسی در بینی ایجاد شود ؛ باید اشاره داشت که در اکثریت موارد ، از تکنیک باز برای جراحی ترمیمی استفاده می شود ؛ زیرا این روش به جراح امکان می دهد دسترسی و دید کاملی از بافت داخلی بینی داشته باشد.
اقدامات قبل از جراحی ترمیمی بینی با استفاده از غضروف دنده
پیش از پرداختن به اقدامات قبل از جراحی باید بگوییم اکثر این اقدامات در همه جراحی های بینی یکسان می باشد و تفاوت زیادی با یکدیگر ندارند.
- افراد باید قبل از جراحی ثانویه ، اطلاعاتی درباره سوابق پزشکی قبلی شان در اختیار جراح قرار دهند.
- جراح ، پرونده بیمار را در مورد هر گونه شرایط جسمانی و مشکلات پزشکی ؛ مانند سینوس ، نارسایی تنفسی یا حساسیت ها بررسی می کند.
- باید در خصوص داروهایی که مصرف می کنید و حساسیت های خاصی که نسبت به مصرف برخی دارها دارید ، پزشک خود را در جریان قرار دهید.
- اگرچه عمل ترمیمی بینی نوعی عمل سرپایی است و اکثر بیماران می توانند همان روز به خانه بازگردند ؛ اما بهتر است طی روزهای ابتدایی عمل ( بخصوص 48 تا 72 ساعت اول بعد از جراحی ) شخصی همراه بیمار بماند.
- در روز ترمیم بینی با جراحی ، لباس راحتی یا پیراهن جلوباز بپوشید ؛ تا هنگام ترخیص و تعویض لباس با مشکل مواجه نشوید.
- قبل از عمل بینی ثانویه باید نسبت به قطع مصرف سیگار اقدام کنید ؛ زیرا دخانیات خطر ابتلا به عفونت را افزایش داده و روند بهبودی را مختل می کنند و می توانند سلامت افراد را در حین عمل به مخاطره بیاندازند.
- مصرف داروهای ضد التهاب و رقیق کننده خون ؛ نظر آسپیرین ، ایبوپروفن و ناپروکسن را از 2 هفته قبل از جراحی بینی متوقف کنید.
- قبل از جراحی ؛ در راستای بررسی عفونت ، کم خونی یا اختلال لخته شدن خون ، گلوکز خون و تشخیص کم خونی برای بیمار آزمایش کم خونی تجویز می شود و برای تنفس سنجی نیز نوار قلب از بیمار تهیه می شود.
برای بانوان ، آزمایش بارداری نیز تجویز می شود ؛ تا در صورت بارداری ، انجام جراحی به بعد از زایمان موکول گردد.
- حداقل 4 تا 6 هفته قبل از جراحی ، از مصرف غذاهای فرآوری شده و کربوهیدرات های تصفیه شده خودداری نمایید ؛ اما غذاهای غنی از پروتئین را در برنامه غذایی خود بگنجانید ، زیرا پروتئین به تسریع روند بهبودی کمک می کند.
سخن آخر
بر اساس توضیحاتی که در ارتباط با منابع پیوند غضروف در مقاله قید شد ؛ می توان اذعان نمود که استفاده از غضروف خود فرد بویژه غضروف دنده ، در مواردی که نقص غضروفی اسکت بینی زیاد است ، بهترین انتخاب می باشد.