امروزه به مدد تکنیک های جدید جراحی بینی ، امکان دستیابی به نتیجه رضایت بخش و ایده آل از جراحی بینی های گوشتی محقق شده است ؛ با استفاده از این تکنیک ها می توان اقدام به تقویت غضروف بینی های گوشتی نموده و بدین ترتیب فرم ظاهری این نوع از بینی ها را بهبود بخشید. افزون بر این باید اشاره داشت که با بهره وری از این تکنیک های نوین ، امکان جراحی بینی گوشتی با انحراف شدید نیز میسر گشته است.
به طور کلی در حال حاضر می توان در عین رفع مشکلات ظاهری بینی های گوشتی ، اقدام به رفع اختلالات عملکردی بینی نظیر انحراف بینی نیز نموده و بدین ترتیب علاوه بر بهبود فرم ظاهری این بینی ها ، فرد را از مشکلات ناشی از عملکرد نادرست بینی ؛ همچون انحراف شدید و غیره نیز رهانید.
در این مقاله قصد داریم توضیحاتی در رابطه با بینی گوشتی و انواع آن ، تکنیک تقویت غضروف در بینی های گوشتی ، انحراف بینی ، درمان انحراف بینی و جراحی بینی گوشتی با انحراف شدید ؛ ارائه نماییم.
اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی می باشید که دارای بینی گوشتی هستید و از مشکل انحراف بینی نیز رنج می برید و می خواهید بدانید که امکان جراحی بینی گوشتی با انحراف شدید وجود دارد یا خیر ، توصیه می کنیم این مقاله را تا آخر مطالعه بفرمایید.
جراحی بینی گوشتی با انحراف شدید :
لازم به ذکر است در صورتی که بینی های گوشتی با انحراف همراه باشند ، جراحی آن ها بسیار دشوار خواهد شد ؛ چرا که جراحی بینی گوشتی ، خود با محدودیت هایی مواجه است و نیازمند تبحر و توانایی بالای جراح می باشد.
حال چنانچه مشکل انحراف نیز وجود داشته باشد خصوصا اگر انحراف شدید باشد ، قاعدتا جراحی بینی گوشتی با انحراف شدید به مراتب دشوارتر می شود و انجام آن ، ضرورتا باید به یک جراح بینی حاذق و با تجربه واگذار گردد تا نتایج رضایت بخشی حاصل شود.
در ویدئوی زیر جراحی بینی گوشتی با انحراف شدید توسط دکتر باستانی نژاد را ملاحظه می فرمایید.
بینی گوشتی چیست ؟
پیش از هر چیز بهتر است با تعریف علمی درباره بینی های گوشتی آشنا شویم ؛ به بینی هایی که پوست ضخیمی داشته و غضروف های ضعیفی دارند ، بینی گوشتی اطلاق می شود.
این بینی ها ، خود به دو دسته طبقه بندی می شوند که در ذیل به معرفی و شرح آن ها پرداخته ایم.
بینی های گوشتی با غدد سباسه زیاد : این نوع از بینی ها ، چربی فراوانی تولید می کنند و جراحی آن ها عمدتا نتایج خوبی به دنبال دارد.
بینی های گوشتی با حجم بافت زیاد : میزان بافت پوست این بینی ها زیاد است و معمولا براق و قرمز هستند ؛ توجه داشته باشید که ضخامت پوست این بینی ها ربطی به غدد جربی ندارد ، در خصوص جراحی این نوع از بینی های گوشتی باید اشاره داشت که جراحی آن ها دشوارتر از بینی های گوشتی با غدد سباسه زیاد می باشد.
نکات ضروری درباره بینی های گوشتی با غدد سباسه زیاد :
پس از جراحی این نوع از بینی های گوشتی ، بیمار باید یک دوره رتین آ که در حقیقت از مشتقات ویتامین A است ، به صورت موضعی به مصرف برساند.
لازم به ذکر است که در صورت عدم پاسخگویی مناسب ، فرد باید از آیزوترتینوئین خوراکی استفاده نماید.
نکته دیگری که در ارتباط با بینی های گوشتی با غدد سباسه زیاد مطرح است و ذکر آن در این جا حائز اهمیت است ؛ این است که افراد با چنین بینی هایی حتما باید در برنامه غذایی خود تغییراتی ایجاد نمایند تا بدین ترتیب بتوان غدد سباسه را جهت تولید چربی کمتر ، کنترل نمود و متعاقبا از ضخامت پوست بینی نیز کاست.
کدام یک از انواع بینی های گوشتی قابل درمان هستند ؟
همانطور که پیشتر نیز اشاره شد ، بینی های گوشتی با غدد سباسه زیاد به مراتب راحت تر از بینی های گوشتی با میزان بافت زیاد ، درمان می شوند.
لذا به جرأت می توان گفت که بینی های گوشتی با غدد سباسه زیاد ، درمان پذیرتر هستند و معمولا با استفاده از آیزوترتینوئین می توان آن ها را درمان نموده و به همان نتایجی که از جراحی بینی های با پوست متوسط حاصل می شود ، در جراحی این نوع از بینی ها نیز دست یافت.
درمان با آیزوترتینوئین ، به این نحو است که باید حتما یک دوره کامل مصرف شود و پس از آن ، به مدت 6 ماه به طور کامل قطع شود و بعد از این بازه زمانی ، اقدام به عمل بینی صورت پذیرد.
ناگفته نماند که پس از جراحی و گذشت حداقل یکماه از عمل ، باید مجددا آیزوترتینوئین را در یک دوره 3 تا 6 ماهه به مصرف برسانید.
تکنیک تقویت غضروف در جراحی بینی گوشتی :
تکنیک های قدیمی که در عمل زیبایی بینی بکار گرفته می شد ، تقریبا تاثیر چندان قابل توجهی بر روی بینی های گوشتی ایجاد نمی کرد ؛ چرا که حالت کاهنده داشت.
در ادوار گذشته ، به منظور جراحی بینی گوشتی از حجم غضروف و استخوان بینی کاسته می شد ؛ در نتیجه به مرور زمان شاهد بازگشت فرم بینی به حالت سابق و حتی افتادگی مجدد نوک بینی بودیم.
همانطور که ذکر نمودیم بینی های گوشتی به طور کلی دچار ضعف غضروف هستند ؛ حال آن که تراشیدن غضروف این بینی ها سبب نازک شدن غضروف می شود ، این کار شاید تا مدتی سبب زیباتر و ظریف تر به نظر رسیدن بینی شود ؛ اما در دراز مدت موجب بروز واکنش هایی در زیر پوست می شود و به مرور خواهیم دید که نوک بینی به سمت پایین افتادگی پیدا کرده که در این موارد ، اصطلاحا می گوییم بینی برگشت کرده است.
اما در عصر حاضر ، با بکارگیری تکنیک های جدید عمل بینی های گوشتی و تقویت غضروف بینی ، شاهد آن هستیم که ریسک برگشت پذیری و افتادگی این نوع از بینی ها بسیار کاهش یافته است.
منظور از تقویت غضروف چیست ؟
تقویت غضروف ، تکنیکی است که در جراحی دماغ گوشتی مورد استفاده قرار می گیرد و منظور از آن ، این است که جراح بینی طی جراحی رینوپلاستی با برداشتن غضروف از تیغه بینی یا در واقع همان سپتوم ، اقدام به تقویت غضروف نوک بینی ( تیپ ) می نماید و به این نحو ، از تغییر شکل بینی پس از پایان فرآیند ترمیم و روند بهبودی ، به میزان چشمگیری می کاهد.
انحراف بینی چیست ؟
چنانچه در صورت انسان ، خطی فرضی در وسط بینی و به شکل عمود تصور کنیم ؛ این خط باید به شکلی باشد که سوراخ های بینی را به طور مساوی از هم جدا کند.
توجه داشته باشید که این خط ، به صورت فیزیکی در بینی وجود دارد و به آن تیغه بینی یا سپتوم اطلاق می گردد.
حال آن که تیغه میانی بینی ، گاهی اوقات بنا به دلایل مختلفی از موقعیت اصلی خود تجاوز کرده و سمت به راست یا چپ منحرف می شود.
انحراف بینی ، منجر به بروز مشکلات تنفسی شده و در موارد حادتر ممکن است ظاهر بینی را نیز دستخوش تغییر قرار داده و سبب کجی ظاهر بینی نیز شود.
علت انحراف بینی چیست ؟
گفتیم تیغه بینی ، به علل مختلفی دچار انحراف می شود ؛ در این بخش از مقاله می خواهیم علل انحراف بینی را تبیین نماییم
- مادرزادی : انحراف بینی گاها از همان زمان تولد با فرد همراه است و ممکن است در دوران جنینی و در اثر تنگ بودن رحم یا فشار وارده به جنین در زمان تولد ایجاد شده باشد.
- در طول فرآیند رشد : برخی مواقع نیز در طول روند رشد و به خاطر رشد نامتقارن بینی ، فرد با انحراف بینی مواجه خواهد شد.
- ضربه به بینی در دوران کودکی : در برخی موارد نیز انحراف بینی ممکن است در پی برخورد ضربه به بینی در دوران کودکی ایجاد شده باشد ؛ لذا شکستگی های بینی در دوران کودکی را نباید ساده انگاشت چرا که ممکن است سبب انحراف سپتوم در بزرگسالی شود.
آیا انحراف بینی در همه موارد نیاز به درمان دارد ؟
انحراف بینی از شایع ترین اختلالات عملکردی بینی به شمار می رود ؛ در مواردی که انحراف بینی مشکلی برای فرد ایجاد نکرده و به لحاظ ظاهری نیز ملموس نباشد ؛ عموما نیازی به درمان خاص یا جراحی انحراف بینی ضرورتی ندارد.
اما در مواردی که زمینه ساز بروز اختلالاتی ؛ اعم از مشکلات تنفسی ، سینوزیت ، سردردهای شدید و مداوم ، انسداد یکطرفه یا دوطرفه بینی شده و در ظاهر بینی نیز تغییر ایجاد کرده و سبب بدفرمی شکل بینی در افراد شده باشد ؛ فرد حتما باید تحت درمان و در صورت لزوم ، تحت عمل انحراف بینی قرار گیرد.
البته باید اشاره داشت در صورتی که انحراف بینی در ظاهر ، مشهود نبوده اما سبب ایجاد فشار بر سینوس ها شده و مشکلات فوق الذکر را برای بیمار ایجاد نموده باشد ؛ نیز انجام جراحی انحراف بینی ضروری می باشد.