جراحی بینی گوشتی با اختلال رشد غضروف های تحتانی بینی در این مقاله دکتر باستانی نژاد به این موضوع می پردازد. بینی متشکل از سه ساختمان اصلی اعم از پوست ، غضروف و استخوان می باشد به نحوی که ساختار اصلی بینی از استخوان و غضروف تشکیل یافته و توسط لایه ای از پوست پوشانده شده است. به طور کلی طی جراحی بینی ، در ابتدا جراح بینی برش کوچکی در قسمت تحتانی بینی ( بین سوراخ های بینی ) یا در واقع کلوملا ایجاد می کند. بعد از ایجاد برش جراح، پوست روی بینی را بالا کشیده و نسبت به اصلاح ساختار بینی اقدام می کند.
ساختار بینی
همانطور که در ابتدای مقاله جراحی بینی گوشتی با اختلال رشد غضروف های تحتانی بینی ذکر شد، ساختار بینی به جز پوستی که روی اسکلت را پوشانیده از استخوان و غضروف تشکیل یافته است. در ساختمان بینی ، غالبا 1/3 بخش بالایی بینی از استخوان تشکیل شده و از طرفین نیز توسط 2 استخوان ساخته شده است که یکی از این دو استخوان ، استخوان خود بینی است و دیگری استخوان گونه می باشد.
حال آن که تقریبا ۲/۳ از بخش پایینی بینی ، متشکل از غضروف می باشد و دو غضروف اصلی بینی یعنی غضروف جانبی فوقانی و تحتانی در این بخش واقع شده اند.
1/3 از بخش میانی بینی ، توسط غضروف جانبی فوقانی ساخته می شود و نوک بینی نیز از غضروف جانبی تحتانی تشکیل یافته است.
توجه داشته باشید که علاوه بر موارد مذکور یک جداره بلند غضروفی – استخوانی ، به صورت طولی از بخش بالایی تا پایینی بینی امتداد یافته و بینی را به دو بخش چپ و راست تقسیم کرده است ، این جداره در علم پزشکی به سپتوم یا تیغه بینی مصطلح است.
لازم به ذکر است که در صورت وجود انحراف در تیغه یا سپتوم بینی ، فرد با اشکالات تنفسی مواجه خواهد شد که اصطلاحا می گویند فرد دچار انحراف بینی است.
تیغه بینی
گفتیم سپتوم بینی جنسی غضروفی – استخوانی دارد ، حال باید به این مطلب اشاره نمود که غضروف موجود در جداره سپتوم از میزان مورد نیاز بسیار بیشتر می باشد ، از این رو در پزشکی آن را بانک غضروف تلقی می کنند ، به گونه ای که جراح بینی طی عمل به منظور فرمدهی به بینی و تصحیح نواحی ای از بینی که نیاز به پیوند غضروف در آن ها ضروری است از بانک غضروف استفاده می نماید.
حائز اهمیت است در برخی موارد که فرد قبلا تحت جراحی قرار گرفته و درصدد انجام مجدد جراحی باشد ، ممکن است طی عمل بینی قبلی از بانک غضروف او استفاده شده باشد ، بنابراین برای اینکه غضروف لازم در جراحی ترمیمی بینی تامین شود باید جهت پیوند غضروف ، غضروف مورد نیاز را از دیگر نواحی بدن فرد گرفت.
در مورد پوست بینی نیز لازم است بدانید که بهترین جنس پوست جهت جراحی، پوست نرمال است ؛ یعنی پوستی که نه ضخیم باشد و نه نازک ، زیرا پوست نازک که به بینی استخوانی شهرت دارد ، جزئی ترین اختلال در فرم و ساختار بینی را به وضوح نمایان می سازد و در پوست ضخیم نیز که به بینی گوشتی موسوم است اصلاحات اعمال شده به خوبی قابل مشاهده نخواهند بود.
گرچه باید یادآور شد که برای هر یک از موارد یاد شده ، راهکارهای ویژه ای وجود دارد که در صورت تبحر جراح و اشراف وی به این تکنیک ها می توان بهترین نتایج از جراحی را اخذ نمود.
نوک بینی
همانگونه که در بخش های ابتدایی مقاله جراحی بینی گوشتی با اختلال رشد غضروف های تحتانی بینی ذکر گردید ، نوک بینی از غضروف های جانبی تحتانی ساخته شده است. پوستی که بر روی نوک بینی قرار گرفته است از پوستی که پشت بینی و سایر بخش های بینی را پوشانده است ضخامت بیشتری دارد.
پره های بینی
پره های بینی یکی دیگر از بخش های مهمی است که به ناحیه پایینی بینی و نوک بینی مرتبط می باشد و خود از 2 قسمت پوست و غضروف تشکیل شده است.
در صورتی که غضروف موجود در پره های بینی از استحکام مناسب و کافی برخوردار باشد سبب می شود که حفره های بینی در اثر وزن ناشی از پوست بینی بسته نشوند ( عدم کلاپس ) و در نتیجه تنفس به درستی صورت پذیرد.
در صورتی که قدرت غضروف تحتانی بینی به صورت ژنتیکی یا در اثر عمل زیبایی بینی قبلی کاهش یافته باشد ، آن گاه فرد با اختلال رشد غضروف های تحتانی بینی مواجه شده و کلاپس یا بسته شدن سوراخ های بینی به خاطر وزن پوست بینی اتفاق افتاده و قاعدتا اختلالات تنفسی بروز خواهد نمود.
نحوه جراحی بینی گوشتی با اختلال رشد غضروف های تحتانی بینی
یکی از بارزترین ویژگی های بینی های گوشتی علاوه بر ضخامت پوست بینی ، ضعف غضروف های بینی می باشد. همچنین ضخامت و ارتفاع زیاد پره های بینی ، پهنای بخش تحتانی بینی نیز از دیگر ویژگی های بینی های گوشتی می باشند.
اختلال رشد غضروف های تحتانی بینی ، بیشتر در بینی های گوشتی اتفاق می افتد که در چنین مواردی نقایص حاصل از این اختلال از طریق تقویت این غضروف ها امکان پذیر می گردد.
در تکنیک های قدیمی جراحی بینی گوشتی ، غضروف های نوک بینی تراشیده شده و نازک می شدند و به مرور زمان شاهد بازگشت بینی به فرم قبلی آن بودیم.
با گذشت زمان و پیشرفت های چشمگیر پزشکی زیبایی ، تکنیک های نوینی چون تقویت غضروف های بینی و به دنبال آن استحکام ساختار بینی جهت فرمدهی بهتر به بینی بکار گرفته شد و به این ترتیب از بازگشت پذیری بینی های گوشتی پیشگیری به عمل آمده و افتادگی نوک بینی های گوشتی به کمک این روش ها به حداقل رسیده است.
گفتیم در جراحی دماغ های گوشتی که با اختلال رشد غضروف های تحتانی مواجه هستند از طریق تقویت غضروف های ناحیه تحتانی بینی می توان این اختلال را مرتفع نمود.
در حقیقت در این تکنیک از ناحیه سپتوم یا همان تیغه بینی ، غضروف لازم را بر می دارند و با افزودن آن به نوک بینی سبب تقویت غضروف های نوک بینی می شوند.
در ذیل فیلمی از نمونه کارهای دکتر باستانی نژاد را ملاحظه می فرمایید که جراحی بینی گوشتی با اختلال رشد غضروف های تحتانی بینی می باشد و در آن بینی به فرم طبیعی جراحی شده است. توجه داشته باشید که تورم بینی فعلا زیاد است.
اقدامات قبل از جراحی بینی گوشتی با اختلال رشد غضروف های تحتانی بینی
با توجه به حساسیت بالای جراحی های زیبایی به ویژه جراحی، پیش از اقدام به انجام آن باید چند نکته را مد نظر داشته باشید :
- در انتخاب جراح بینی بسیار محتاط باشید و حتما در جلسه مشاوره شرکت کنید.
- عمل جراحی باید متناسب با سایر مولفه های صورت شما و مطابق با استانداردهای زیبایی انجام شود تا فرم صورت را بر هم نریزد ؛ لذا انتخاب یک جراح بینی حاذق و توانمند که بر اصول زیبایی شناسی تسلط کافی دارد اساسی ترین گام در جراحی محسوب می شود.
- یکی دیگر از مهم ترین نکاتی که قبل از جراحی باید مد نظر داشته باشید ، داشتن توقع و انتظار معقول از این عمل جراحی می باشد ؛ چرا که داشتن توقعات غیرواقع گرایانه سبب می شود شما دچار وسواس شده و از نتیجه عمل انتظاراتی نا به جا داشته باشید.
- پیش از رینوپلاستی و در جلسه مشاوره ، جراح معالج تان را از سوابق پزشکی خود و هر گونه حساسیت دارویی و مشکلات تنفسی یا آلرژی و جراحی های قبلی مطلع نمایید.
- بنا به تشخیص جراح بینی ، ممکن است نیاز باشد قبل از جراحی ، دارو یا داروهای خاصی مصرف کنید ؛ در این صورت داروهای لازم برای تان تجویز خواهد شد.
- پزشک معالج شما انجام یکسری آزمایشات مخصوص را درخواست می کند که باید قبل از عمل جراحی آن ها را انجام داده و نتایج را در اختیار جراح تان قرار دهید.
- برای خانم ها علاوه بر آزمایشات رایجی که پیش از جراحی باید انجام گیرند ، تست بارداری نیز درخواست می شود ؛ چرا که در صورت باردار بودن باید انجام عمل بینی حداقل تا 2 ماه بعد از زایمان به تعویق انداخته شود.
سایر اقدامات مهم قبل از جراحی
- بیمار باید شب قبل از جراحی به خوبی استراحت کند و از 8 ساعت پیش از عمل ، از خوردن و نوشیدن پرهیز کند ؛ زیرا در روز عمل باید معده خالی باشد ؛ علت تاکید بر ناشتا بودن در روز عمل این است که پر بودن معده این احتمال را افزایش می دهد که در حین عمل ، محتویات معده به مجاری بینی بازگشته و سلامت فرد را به مخاطره بیاندازد.
- توصیه می شود قبل از جراحی، پیراهن دکمه دار و جلوباز پوشیده شود ؛ تا بعد از جراحی و در هنگام تعویض لباس ، بینی تحت فشار قرار نگیرد.
- از دیگر موارد مهمی که قبل از عمل حتما باید مورد توجه قرار گیرد ، اجتناب از مصرف داروهای رقیق کننده خون ؛ از جمله آسپیرین ، ایبوپروفن ( ادویل ، موترین ) و ویتامین E حداقل از دو هفته پیش از عمل می باشد ؛ این داروها ریسک خونریزی در حین عمل و همچنین خونریزی پس از عمل را تشدید می کنند.
- از دو هفته قبل از جراحی؛ پرهیز از مصرف محصولات حاوی نیکوتین مانند سیگار ، تنباکو و نوشیدنی های الکلی ضروری می باشد ؛ چراکه نیکوتین در گردش خون تداخل می کند و نتیجه جراحی را تحت تأثیر قرار می دهد.
- شب قبل از عمل ، دوش بگیرید ؛ زیرا تا چند روز پس از عمل جراحی دوش گرفتن برای شما ممنوع خواهد بود.
- خانم ها در روز عمل بینی ، نباید هیچ گونه آرایشی داشته باشند ؛ چرا که مواد آرایشی می توانند سبب ایجاد آلودگی در جراحی شوند.
- آقایان در روز عمل بینی باید با حداقل ریش و سبیل باشند.
- به طور کلی متقاضیان جراحی باید از نیم ساعت قبل از عمل و حداقل به اتفاق یک نفر همراه ، در مرکز جراحی حضور داشته باشند.