آیا به نظر شما جراحی بینی و بارداری می توانند با هم ارتباطی داشته باشند ؟ دکتر شاهین باستانی نژاد ، بهترین جراح بینی در تهران به طور دقیق شما را از کم و کیف این مسئله آگاه می کند. پس بدون معطلی خواندن مطالب را ادامه دهید. در طول بارداری، زنان از رنگ کردن موها، خوردن برخی غذاها یا خوابیدن روی شکم پرهیز می کنند. چیزی که شاید مبهم باشد، موضوع جراحی زیبایی، به خصوص جراحی بینی در دوران بارداری است. نه تنها عمل کردن بینی ، بلکه هر جراحی دیگری که نیاز به بیهوشی عمومی داشته باشد، برای زنان باردار ممنوع است ؛ زیرا بیهوشی و جراحی، تاثیر بدی روی جنین دارند. بارداری، تاثیر طولانی مدتی روی نتیجه جراحی ندارد. با اینکه بارداری می تواند ورم و گرفتگی بینی را تشدید کند و به درازا بکشاند، ولی نباید در طول بارداری یا شیردهی استرویید تزریق کرد و در کل توصیه می شود چند ماه پس از زایمان، عمل بینی انجام شود. در ادامه به موارد کلی که نیاز است در مورد ارتباط جراحی بینی و بارداری در نظر گرفته شود، پرداخته می شود.
چگونگی ارتباط جراحی بینی و بارداری
جراحی بینی حین دوره حاملگی
تمام جراحی های اختیاری، از جمله جراحی بینی در بارداری ممنوع هستند. با اینکه کاری که روی بینی انجام می شود ربطی به رحم ندارد، اما مسکن ها و داروهایی که شخص مصرف می کند، می تواند به جنین در حال رشد آسیب بزند. به خطر انداختن جان جنین برای عملی که می تواند به بعد موکول شود، بسیار خطرناک است.
بدن در طول دوران حاملگی، تغییرات زیادی از جمله ورم بینی و حتی ضخیم شدن دیواره های بینی را تجربه می کند. برخی زنان، در طول بارداری، افزایش خلط، انسداد سوراخ های بینی و عفونت سینوس ها را تجربه می کنند. تمام این تغییرات می توانند باعث بروز مشکل برای بینی شوند. به سبب ارتباطی که میان جراحی بینی و بارداری وجود دارد ، اکثر پزشک ها قبل از انجام عمل ، برای زنان متاهل، آزمایش بارداری تجویز می کنند و اگر جواب آزمایش مثبت باشد، اجازه انجام رینوپلاستی صادر نمی شود.
اگر کسی به علت سپتوم منحرف یا راه تنفسی تنگ، دچار مشکلات تنفسی شود، رینوپلاستی دیگر یک جراحی انتخابی محسوب نمی شود. وقتی سلامت و جان خود بیمار به علت عواملی مثل عدم دریافت اکسیژن کافی تهدید می شود، عمل بینی در بارداری نیز نیاز می شود. البته که احتمال وقوع چنین چیزی بسیار کم است، ولی بهترین جراح بینی تهران باید بیمار را معاینه کند و خطرات و مزایای جراحی مربوطه را را بررسی کند.
بارداری قبل از جراحی بینی
جراحی کردن بینی، عملی است که شامل مراحلی قبل و بعد از انجام عمل می شود. به همین خاطر، برای آماده سازی و دوره نقاهت، یک پروسه تدریجی باید طی شود. به عبارت دیگر، پروسه بهبود یافتن بینی، مدت زیادی طول میکشد. پس برای زنانی که می خواهند باردار شوند، مهم است که بدانند دوره نقاهتشان کی تمام می شود، سپس می توانند اقدام به بارداری کنند.
بیشتر جراحان بینی در خصوص ارتباط جراحی بینی و بارداری ، معتقدند پس از دوره نقاهت که زخم ها خوب شدند و غضروف در جای خود قرار گرفته، امکان بارداری وجود دارد. دوره نقاهت بسته به هر شخص، بین یک تا دو ماه طول می کشد. بنا به نظر متخصصین، بانوانی که قصد حامله شدن دارند، یک ماه پس از جراحی زیبایی بینی می تواند برای بارداری اقدام کنند. هیچ دلیل پزشکی برای جلوگیری از بارداری پس از گذراندن دوره تقاهت وجود ندارد. در ادامه ی مقاله جراحی بینی در بارداری، به مسئله بارداری پس از جراحی می پردازیم.
بارداری پس از جراحی بینی
عمل زیبایی بینی یک مسئله یک روزه نیست، بلکه یک پروسه قدم به قدم است که شامل برنامه ریزی، آماده سازی و نقاهت است. برای خیلی از بانوان، اینکه چه موقع از دوره نقاهت عمل زیبایی بینی عبور کنند تا بتوانند برای فرزند آوری اقدام کنند ، خیلی مهم است. بسیاری از پزشکان توافق دارند زمانی که در دوره نقاهت هستید، باید از حاملگی جلوگیری کنید.
وقتی استخوان های بینی سرجای خود قرار بگیرند، می توانید دوباره روی مسائل مهم زندگی خود تمرکز کنید. پس از بهبودی کامل ، هیچ دلیل پزشکی برای جلوگیری از بارداری وجود ندارد. پس در مورد جراحی بینی و بارداری باید گفت زمان مناسب برای حامله شدن، موقعی است که زخم ها باید خوب شده ، ورم بینی باید برطرف شده و ساختار بینی باید تصحیح شده باشد. به همین پیشنهاد می شود حداقل شش ماه برای باردار شدن صبر کنید. در حقیقت، عمل کردن بینی یک سال پس از حاملگی به طور کامل مجاز است.
خبر خوب آنکه نتیجه عمل بینی در حین و یا بعد از بارداری، قطعا موفقیت آمیز خواهند بود. با اینکه طبیعی است بینی پف کند و ورم داشته باشد، این علائم همه عوارض نرمالی هستند که پس از جراحی زیبایی بینی ، خود به خود از بین می روند. اگر شخصی به خاطر ورم بینی، دچار مشکل تنفسی شود، باید با یک دکتر عمل بینی خوب در تهران مشورت کند.
موارد خطرناک در خصوص جراحی بینی و بارداری
بیشتر متخصصین، سعی می کنند به هر قیمتی شده از انجام جراحی زیبایی بینی در دوران حاملگی ، دوری کنند. ترجیح داده می شود برای انجام عمل روی مادر ، تا بعد از زایمان صبر کنند. در برخی موارد، به این علت، زایمان زودرس اتفاق می افتد. بدن در طول بارداری، از همیشه آسیب پذیرتر است، چرا که در این دوره، جان دو نفر در بدن یک شخص قرار دارد. در این زمان، تغییرات فیزیکی زیادی رخ می دهند که یعنی بدن، زمانی که انتظار آن را نداریم، به آسیب ها به طور متفاوتی واکنش نشان می دهند. برای مثال، در طول حاملگی، انعقاد خون در شخص بیشتر اتفاق می افتد، به همین خاطر جراحی بینی در بارداری، خطرناک تر است. در کل، تحقیقات نشان می دهند که انجام جراحی و بیهوشی، خطر سقط جنین، زایمان زودرس، وزن پایین کودک هنگام زایمان و مرگ نوزاد را بالا می برد.
جراحی بینی و دوره شیردهی
ارتباط جراحی بینی و بارداری تنها به دورانی که جنین درون رحم مادر است ، ختم نمی شود بلکه کودک در دوران نوزادی، به مادر خود وابسته است. از آنجایی که کودک مستقیما از طریق شیر مادر تغذیه می شود، مادر باید بسیار مراقب باشد، زیرا اکثر مواد غذایی که مادر مصرف می کند، به شیر وارد می شود. به همین دلیل استفاده از برخی غذاها و داروها در طول این دوره، پیشنهاد نمی شود. پس یکی از مواردی که نیاز است در جراحی بینی در بارداری به آن توجه داشته باشیم این است که، از آنجایی که فرد باید پس از عمل زیبایی بینی برای جلوگیری از عفونت، درد یا موارد دیگر مدتی دارو مصرف کند، بهتر است عمل بینی را تا اتمام شیردهی به تعویق انداخت. شاید امکان داشته باشد برای اولین باری که مادر قادر به شیردهی نیست، بتوان شیر مادر را دوشید و فریز کرد، ولی احتمالا این اقدام کافی نیست و باید در نظر داشت که شاید مادر مجبور شود از شیر خشک استفاده کند یا عمل بینی را به وقتی دیگر موکول کند.
آیا بیهوشی روی شیر مادر تاثیر می گذارد؟
تاثیر داروی بیهوشی تا 12 ساعت پس از عمل از بدن خارج می شود، پس مادر می تواند 12 ساعت پس از رینوپلاستی به نوزاد خود شیر بدهد. اگر کسی بخواهد در طول این 12 ساعت به نوزاد شیر دهد، باید توجه داشته باشد که داروی بیهوشی موجود در شیر مادر، باعث می شود نوزاد احساس خواب آلودگی کند.
عواملی که باید درمورد جراحی بینی و بارداری نظر گرفته شوند :
پس از عمل بینی، فرد باید چندین علائم را در نظر بگیرد، برخی از این علائم حتی باعث می شوند تا شخص تمایلی به بارداری نداشته باشد. پس از عمل جراحی بینی:
- به علت حساس شدن بینی، لمس آن مشکل می شود
- شخص ممکن است احساس ناراحتی، مثل سردرد داشته باشد
- گچ و چسب های روی بینی، احساس ناراحتی ایجاد می کنند
- ممکن است تنفس دچار مشکل شده و باعث ایجاد حس ناراحتی شود
- ممکن است برداشتن گچ، دردناک باشد
- برای چند هفته یا چند ماه، اطراف چشم و بینی، کبود می شود
- برای بهبود نتیجه جراحی بینی در بارداری، بهتر است به موارد زیر توجه کرد:
- بهتر است زنانی که قصد انجام عمل زیبایی بینی را دارند، اطمینان حاصل کنند که باردار نیستند.
- زنانی که زایمان کرده اند، بهتر است حداقل شش ماه صبر کنند.
- دوره نقاهت، چالش برانگیز است
در پایان مقاله جراحی بینی و بارداری، به این نتیجه می رسیم که شاید عمل کردن بینی، تهاجمی نباشد، ولی نباید اجازه داد تا این موضوع باعث شود که فکر کنید دوره نقاهت آن، بی هیچ دردسری طی می شود. ممکن است تا یک سال طول بکشد که ورم بینی بخوابد. تحقیقات نشان می دهند که درد و ورم، در اولین هفته پس از جراحی ، از چشم گیرترین عوارض هستند. مهم ترین نکته این است که قرار نیست افراد در بهترین شرایط خود باشند. برخی حس می کنند به صورتشان ضربه خورده، یا سردردی دارند که تا حداقل یک هفته بهبود نمی یابد. همچنین لازم است برای چند روز، صورت باندپیچی شود.
پس اگر شخصی تازه زایمان کرده باشد، ممکن است نیاز باشد در طول دوره نقاهت، شخص دیگری در نگهداری از کودک، به مادر کمک کند. بسته به این که جراحی زیبایی بینی تا چه حد می تواند چالش برانگیز باشد، ممکن است شخص قادر نباشد کارهای ساده مثل آماده سازی شیشه شیر، تعویض پوشک یا بازی کردن با کودک را حداقل برای چند روز اول انجام دهد. شخص باید از قبل برنامه ریزی کند تا مطمئن شود در دوره نقاهت، از کودک مراقبت می شود.
به علاوه، بسته به اینکه رینوپلاستی چقدر سخت بوده است، شابد نیاز باشد پس از عمل، برای رفع نیازهای شخصی، نیاز به کمک فردی دیگر داشته باشید. معمولا پزشک، توصیه های لازم را به شما می کند.