یکی از مسائلی که در حوزه جراحی بینی بسیار حائز اهمیت است ، تصمیم گیری در مورد استفاده از تکنیک های این جراحی برای به دست آوردن بهترین نتیجه می باشد، عمل بینی به دو روش جراحی بینی باز و بسته انجام می شود، در این مقاله می خواهیم به جراحی بینی باز بپردازیم پس با ما همراه باشید.
دو روش مختلف برای ایجاد تغییرات ظاهری بر روی بینی وجود دارد که عبارتند از :
جراحی بینی به روش باز و جراحی بینی به روش بسته
لازم به ذکر است که هر یک از این تکنیک ها ؛ دارای مجموعه ای از مزایا و معایب خاص خود است که با توجه به وضعیت بیمار ، وسعت تغییرات مورد نظر و سلیقه جراح بینی نهایتا یکی از این دو روش انتخاب می شود.
در ادامه به شرح توضیحاتی پیرامون هر یک از این دو روش خواهیم پرداخت.
جراحی بینی باز
جراحی بینی باز که به آن رینوپلاستی خارجی نیز گفته می شود ؛ با ایجاد یک برش کوچک روی کلوملا ( بافت نرمی که سوراخ های بینی را جدا می کند ) انجام می شود.
به این ترتیب جراح بینی قادر خواهد بود از طریق این ناحیه و به کمک ابزاری مخصوص ، پوست بینی را از روی ساختمان بینی بلند نموده و اقدام به اعمال اصلاحات مد نظر نماید.
بنابراین در این روش ؛ امکان دسترسی آسان به ساختار استخوانی و غضروف زیرین برای جراح میسر خواهد شد.
مزیت اصلی تکنیک باز ، دقت بالا در ایجاد تغییر بر روی شکل چارچوب بینی و دستیابی به کانتورینگ مطلوب است.
از این رو می توان گفت که برای انجام جراحی زیبایی بینی بهتر است از تکنیک باز استفاده شود ؛ زیرا در این روش احتمال بروز خطا و عوارضی اعم از کجی شدن بینی ، نامتقارن شدن سوراخ های بینی ، سر بالا شدن بینی و غیره به حداقل خواهد رسید.
همچنین استفاده از روش باز ، برای انجام جراحی های پیچیده بینی همچون جراحی بینی گوشتی که می بایست اهمّ تمرکز جراح بر روی نوک بینی باشد و نیز جراحی بینی ترمیمی که نیاز به دقت بیشتری دارد گزینه بسیار مناسبی می باشد.
به طور کلی در رابطه با جراحی بینی به روش باز می توان گفت که در این تکنیک ، جراح بینی دید واضح تری بر ساختمان بینی داشته و در نتیجه قدرت مانور بالایی در اصلاحاتی که باید انجام شود خواهد داشت.
در ارتباط با محل بخیه به جای مانده در ناحیه کلوملا نیز لازم به ذکر است که به سختی قابل مشاهده است و معمولا با گذشت زمان محو می شود.
جراحی بینی بسته
جراحی بینی بسته که به آن رینوپلاستی اندونازال نیز گفته می شود ، بدون برش بیرونی و تنها با ایجاد برش هایی در داخل سوراخ های بینی انجام می شود ؛ از این رو قدرت ماور جراح در روش بسته نسبت به روش باز محدودتر خواهد بود.
توجه داشته باشید که روش بسته در قیاس با روش باز کمتر تهاجمی است و به هیچ وجه زخم قابل مشاهده ای ایجاد نمی کند.
همچنین در روش بسته ، عدم وجود برش در بخش کلوملای بینی ؛ منجر به تورم کمی در حین بهبود خواهد شد.
اما در روش بسته ، به دلیل محدودیت جراح در دسترسی به کل ساختار بینی ؛ شاهد آن هستیم که این روش کمتر از سوی جراحان بینی مورد استفاده قرار می گیرد و غالبا جراحی بینی باز انتخاب اول اکثر جراحان می باشد.
سن مناسب جراحی بینی باز
از عمده سوالاتی که در جلسه مشاوره با جراح بینی مطرح می شود این است که بهترین سن برای انجام عمل رینوپلاستی چه سنی است ؟
در پاسخ به این سوال باید اشاره داشت که بینی از جمله اجزای صورت به شمار می رود که رشد آن تا زمان خاتمه بلوغ تداوم داشته و حتی رشد برخی عناصر صورت نیز تحت الشعاع آن قرار دارد.
از این رو چنانچه قبل از بلوغ ، اقدام به انجام عمل رینوپلاستی گردد ؛ قاعدتا فرم بینی به مرور زمان با تغییراتی روبرو شده و دچار دفرمیتی خواهد شد ؛ طبیعتا این اتفاق سبب ایجاد احساس ناخوشایندی در فرد شده و وی را ناچار به انجام جراحی ترمیمی بینی خواهد نمود.
لذا به طور کلی توصیه می شود افرادی که قصد انجام عمل زیبایی بینی دارند ، تا پایان دوره بلوغ صبر کرده و پس از آن به انجام این عمل جراحی مبادرت نمایند.
آیا جراحی بینی به روش باز برای افراد میانسال امکان پذیر است ؟
بله ، امکان انجام جراحی زیبایی بینی در افراد میانسال نیز وجود دارد.
اما از آن جا که افزایش سن و پیدایش علائم پیری در پوست ، منجر به شل شدگی و افتادگی پوست شده و متعاقبا به افتادگی نوک بینی منتج شده و می تواند بر نتیجه عمل تاثیر سوء بگذارد ؛ توصیه می شود افرادی که بیش از 50 سال سن دارند اقدام به انجام جراحی دماغ ننمایند.
اگرچه عمل بینی در سنین میانسالی غیر ممکن نیست ، اما به دلیل پیامدهایی که بدان اشاره شد بهتر است این عمل جراحی در این دسته از افراد صورت نپذیرد.
مشاوره و معاینه قبل از عمل جراحی بینی باز
- جراح باید وضعیت سلامتی شما را ارزیابی کند تا از آمادگی شما برای جراحی مطمئن شود.
- جراح کلیه پرونده های پزشکی از جمله انحراف تیغه بینی ، جراحی ها و هر بیماری دیگری که ممکن است بر روند جراحی تأثیر بگذارد را در جلسه مشاوره در نظر می گیرد.
به عنوان مثال ؛ بیماران مبتلا به اختلالات خونی از جمله هموفیلی ، کاندیدای مناسبی برای جراحی نیستند.
معاینه فیزیکی ، یکی از مراحل آماده سازی برای جراحی زیبایی بینی است که تأثیر مستقیمی بر نتیجه جراحی دارد.
لذا پزشک در جلسه مشاوره ؛ حفره های بینی ، اختلالات استخوانی و غضروفی ، ضخامت پوست و غدد چربی را بررسی می کند.
- پزشک از زوایای مختلف بینی عکس می گیرد. این تصاویر به ارزیابی بعد از عمل کمک می کنند و همچنین ممکن است در هنگام جراحی برای درک بهتر شکل بینی و گرفتن نتایج مطلوب لازم باشد.
- در جلسه مشاوره باید در مورد نگرانی ها ، نتایج و انتظارات مورد نظر خود از عمل بینی ؛ با جراح صحبت کنید.
- انجام آزمایش خون برای تعیین هر نوع عفونت ، کم خونی یا اختلال در لخته شدن خون ضروری است.
با توجه به نتایج آزمایش خون و وضعیت سلامت عمومی فرد ، ممکن است قبل از جراحی به آزمایش دیگری نیز نیاز باشد.
پزشک ممکن است برای بررسی وضعیت ریه ها و نوار قلب برای بررسی وضعیت قلب ، اسکن اشعه ایکس تجویز کند.
- آزمایش بارداری برای زنان قبل از جاحی بینی ، یک الزام است ؛زیرا در صورت بارداری ، عمل بینی به تعویق می افتد.
جراحی زیبایی بینی توسط دکتر باستانی نژاد بهترین جراح بینی تهران
اقدامات قبل از جراحی بینی باز
برخی از افرادی که می خواهند جراحی زیبایی بینی انجام دهند ، نزدیک به تاریخ جراحی مضطرب می شوند و هیجان دارند.
این حس طبیعی است ، زیرا جراحی زیبایی بینی بر زیبایی صورت و در نتیجه زندگی آن ها تأثیر بسزایی دارد.
از این رو اگر بیمار قبل از جراحی ، آگاهی و آمادگی بیشتری داشته باشد ؛ قاعدتا اضطراب کمتری را تجربه خواهد کرد.
- از چند وقت قبل از جراحی بینی به روش باز ( حدودا دو هفته ) ، باید سیگار کشیدن را متوقف کنید ؛ زیرا مصرف سیگار ، میزان گردش خون در پوست را کاهش می دهد و در نتیجه در روند بهبودی تداخل ایجاد می کند.
- مصرف داروهای حاوی آسپرین و کلیه داروهای رقیق کننده خون مثل ایبوپروفن و همچنین ویتامین E و مکمل های گیاهی را از 2 هفته قبل از رینوپلاستی ، متوقف کنید ؛ چرا که این داروها باعث خونریزی در حین و بعد از جراحی می شوند.
مراقبت های بعد از جراحی بینی باز
بهتر است بدانید مراقبت های بعد از جراحی بینی باز و بسته به یک صورت است که در این بخش به برخی از این مراقبت ها اشاره می کنیم.
- استفاده از کیسه یخ یا پد خنک کننده برای کاهش تورم می تواند به کاهش فشار و پف اطراف ناحیه جراحی کمک کند ، زیرا سرما باعث محدود شدن جریان خون ، کاهش تورم و همچنین ترمیم سریع بینی می شود. ( این امر به ویژه در چند روز اول بسیار مهم است. )
- از مصرف داروهای ضد التهابی و رقیق کننده خون تا دو هفته بعد از رینوپلاستی خودداری کنید. چنین داروهایی می توانند باعث تورم و افزایش جریان خون شده و نهایتا منجر به افزایش خونریزی و طولانی شدن روند بهبودی شوند.
- در چند هفته اول بعد از عمل بینی ، مقداری درد و ناراحتی خواهید داشت. برای کاهش میزان ناراحتی پس از عمل ، مسکن یا سایر داروها برای شما تجویز می شود که باید طبق دستورالعمل به مصرف برسند.
- بدن شما باید انرژی خود را بر روی بهبودی متمرکز کند ، بنابراین هرچه فعالیت های فیزیکی شدید را محدود کنید بهتر است.
- از این رو توصیه می شود تا 3 هفته بعد از عمل بینی باز از انجام فعالیت های سنگین اجتناب فرمایید.
- پیاده روی ، به افزایش آرام گردش خون در بدن کمک کرده و مانع تورم و تجمع مایعات در بدن می شود و به این ترتیب سبب تسریع روند بهبودی می گردد ؛ لذا از استراحت مطلق بعد از جراحی بینی باز خودداری کرده و روزانه به مدت کوتاهی در منزل پیاده روی آهسته داشته باشید.
- از مصرف غذاهای پرنمک ، تند و حاوی ادویه زیاد تا چند وقت پس از عمل پرهیز کنید ؛ زیرا نمک و فلفل باعث گشاد شدن رگ های خونی می شوند و تورم و کبودی را در مراحل اولیه بهبود افزایش می دهد.
- در هنگام استراحت و خواب ، سر خود حدودا 30 درجه بالاتر از حد بدن نگه دارید ؛ نگه داشتن سر بالاتر از قفسه سینه ، مانع افزایش تورم در اطراف ناحیه جراحی و صورت می شود.
تا چه مدت بعد از عمل بینی باید از چسب بینی استفاده کرد ؟
لازم به ذکر است که جراحی بینی و چسب زدن بعد از عمل به منظور فرم گرفتن و نگاه داشتن بینی و همچنین کاهش تورم بینی مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از سوالات متداولی که غالبا از پزشکان جراح بینی پرسیده می شود در خصوص مدت زمان استفاده از چسب بینی می باشد.
لازم به ذکر است استفاده از چسب پس از عمل بینی به روش باز، ضرورت داشته و به طور کلی بسته به نظر جراح باید تا مدت زمانی که ایشان مقرر می کنند از چسب بینی استفاده شود.
توجه داشته باشید که مدت استفاده از چسب بینی ، در افراد مختلف می تواند متفاوت باشد.
ضمنا ناگفته نماند چسبی که بر روی بینی زده می شود باید در زمان خاصی تعویض گردد ؛ چرا که در غیر این صورت چسب خاصیت خود را از دست داده و تاثیر مثبتی نخواهد داشت. ( تعویض چسب بینی ، بهتر است طی هفته های ابتدایی پس از جراحی توسط جراح معالج انجام گیرد. )
چگونه برای جراحی بینی باز آماده شوم ؟
عمل بینی جراحی زیبایی بسیار مشهور و پرطرفدار در بین مردم است ، اما بسیاری نحوه آماده شدن برای انجام آن را نمی دانند و از این موضوع نگران هستند.
نگران نباشید ؛ زیرا پزشک فهرستی از بایدها و نبایدها ، داروهایی که باید پرهیز شود و هر آنچه که نیاز هست را در اختیار شما قرار می دهد.
دو هفته قبل از عمل بینی به روش باز چه باید کرد ؟
- داروهای حاوی آسپیرین مصرف نکنید ، آسپرین خونریزی را افزایش می دهد.
- ویتامین E مصرف نکنید ، چون این ویتامین نیز خونریزی را افزایش می دهد ، مولتی ویتامین حاوی ویتامین E مشکلی ندارد و می توان استفاده کرد.
- سیگار نکشید ، سیگار اکسیژن بدن را کاهش می دهد و موجب بروز مشکلات تنفسی در حین عمل می شود.
- از مصرف نوشیدنی های الکلی پرهیز کنید ، زیرا سبب اختلال در اکسیژن رسانی خون می شوند.
- بعضی مکمل های گیاهی که حاوی سیر ، جیسینگ ، زنجبیل هستند موجب خونریزی بعد از عمل می شوند ؛ لذا از دو هفته قبل از عمل نباید مصرف شوند.
- غذاهای کم نمک میل کنید.
پرسش های پرتکرار :
آیا جراحی زیبایی بینی می تواند به مشکلات سینوسی و خروپف کمک کند ؟
بله ، روش های خاصی وجود دارد که برای بهبود مشکلات سینوسی و خروپف در بیماران بکار می رود. در جلسه مشاوره ، با جراح در این خصوص صحبت کنید.
اگر از نتیجه جراحی بینی باز راضی نباشم ، چه می شود ؟
به طور کلی با برنامه ریزی دقیق ، از جراحی زیبایی بینی نتایج قابل پیش بینی به دست می آورید.
گاهی اوقات اشتباهی رخ می دهد که می تواند به صورت بافت زخم غیرمنتظره ، مشکلات تنفسی یا مشکلات جزئی در روند بهبودی باشد یا این که بینی ممکن است با گذشت زمان تغییر شکل دهد.
برخی از این مشکلات جزئی با گذشت زمان اصلاح می شوند ، امادمشکلات عمده تر ممکن است نیاز به عمل ترمیمی داشته باشد.
جراحی ترمیمی ، اغلب بسیار پیچیده تر از عمل اولیه است و معکوس کردن بیشتر تغییرات انجام شده در جراحی اول دشوار است.
آیا جراحی رینوپلاستی تحت پوشش بیمه قرار می گیرد ؟
خیر ، عمل بینی بیشتر به دلایل زیبایی انجام می شود لذا شرکت بیمه هزینه مربوطه را تقبل نمی کند. اما اگر جراحی به دلایل پزشکی باشد ، هزینه جراحی می تواند تحت پوشش بیمه قرار گیرد.
در صورت نیاز به پیوند غضروف ، غضروف از کدام قسمت بدن برداشته می شود ؟
اگر بینی به غضروف بیشتری احتیاج داشته باشد ، از غضروف پشت گوش و دنده می تواند استفاده شود.