جراحی انحراف بینی یک نوع جراحی بینی است که برای اصلاح سپتوم یا تیغه منحرف بینی انجام می شود. سپتوم دیواره ای متشکل از استخوان و غضروف است که دو حفره بینی را جدا می کند.
منحرف یا کج شدن سپتوم ، زمانی اتفاق می افتد که تیغه بینی به یک طرف حرکت کرده باشد ؛ این انحراف می تواند با ایجاد انسداد در مجاری هوا منجر به کاهش جریان هوا در مجاری تنفسی شده و در نتیجه به ایجاد مشکلات تنفسی بیانجامد.
لازم به ذکر است که انحراف تیغه بینی ، می تواند ناشی از علل مادرزادی باشد یا این که می تواند در پی برخورد ضربه ناشی از تصادف یا آسیب های ورزشی رخ دهد.
در جراحی سپتوپلاستی ، سعی جراح بینی بر آن است تا تیغه بینی صاف شده و در میانه بینی قرار گیرد که این پروسه ، می تواند برش و برداشتن سپتوم قبل از قرار دادن مجدد آن در محل صحیح را در برگیرد.
لازم به ذکر است که عمل سپتوپلاستی ، می تواند به تنهایی یا همراه با جراحی زیبایی بینی انجام گیرد ؛ که در این صورت به آن عمل سپتورینوپلاستی اطلاق خواهد شد.
علائم انحراف بینی
از علائم انحراف سپتوم می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- افراد مبتلا به انحراف بینی ، با مشکلات تنفسی مواجه هستند و معمولا از راه دهان نفس می کشند.
- در افرادی که دچار انحراف بینی هستند ، گرفتگی بینی امری شایع است.
- ریسک خونریزی مکرر و جدی بینی در مبتلایان به انحراف بینی ، نسبت به دیگر افراد به مراتب بیشتر است.
- انحراف بینی موجب عدم تقارن در اندازه سوراخ های بینی می شود و این اتفاق ، باعث خشک شدن و خونریزی بینی می گردد.
باید اشاره داشت که خشکی داخل بینی ، منجر به ایجاد پوسته هایی در داخل بینی می شود ؛ حال آن که اصابت هر گونه ضربه یا حتی دمیدن بینی می تواند این پوسته ها را از بین برده و باعث خونریزی شود.
- خون دماغ رایج ترین علامت انحراف تیغه بینی است ، همچنین ممکن است نشانه این باشد که شما در توربین های خود مشکلی دارید.
توربین ها ، ساختارهایی در داخل بینی هستند که هوای تنفسی را گرم ، تمیز و مرطوب می کنند ؛ این توربین ها ؛ زمانی که ملتهب ، بزرگ یا تحریک شوند ، راه بینی را مسدود کرده و به درستی عمل نمی کنند.
از دیگر علائم انحراف بینی می توان به موارد ذیل اشاره داشت :
- اشخاصی که با انحراف بینی مواجه هستند ؛ در هنگام خواب ، خروپف می کنند.
- همانطور که اشاره داشتیم انحراف بینی ، سبب انسداد مسیر تنفسی می گردد. هر گونه انسداد بینی نیز می تواند احتمال بروز آپنه خواب را تشدید کند.
- ابتلا به عفونتهای سینوسی مکرر ، از دیگر علائم انحراف بینی می باشد.
به طور کلی انحراف تیغه بینی ، می تواند از تخلیه صحیح سینوس ها جلوگیری کند. مخاط بیش از حد ، می تواند به یک محل باروری مناسب برای باکتری ها تبدیل شود که نتیجه آن ، عفونت های سینوسی مکرر و دردناک است.
- از سردردهای شدید نیز می توان به عنوان یکی دیگر از علائم انحراف بینی یاد کرد ؛ چرا که عفونت های سینوسی با سردرد همراه بوده و موجب التهاب و انسداد حفره های سینوس می شوند.
درمان انحراف تیغه بینی
اگر علائم انحراف بینی ، مشکل ساز یا شدید نباشند ؛ هیچ درمان خاصی لازم نیست.
در برخی از بیماران ، گزینه های غیرتهاجمی ؛ مانند داروهای ضد احتقان ، آنتی هیستامین یا اسپری های بینی و شستشوی بینی با محلول نمکی می تواند به کاهش علائم انحراف تیغه بینی کمک می کنند.
اما در برخی موارد علائم انحراف بینی ، به درمان دارویی پاسخ نمی دهند. در چنین مواردی که دارو موثر نیست یا عوارض جانبی دردسرآفرین ایجاد می کند ، جراحی انحراف بینی ( سپتوپلاستی ) توصیه می شود.
جراحی انحراف بینی
سپتوپلاستی ، نوعی جراحی بینی با رویکرد درمانی برای اصلاح انحراف سپتوم و ناتوانی تنفس از راه بینی می باشد که معمولا سرپایی انجام می شود ؛ بنابراین بیشتر بیماران می توانند روز جراحی به خانه بروند.
جراحی انحراف بینی ، کاملا در داخل بینی انجام شده و پوست برش زده نمی شود. طی این جراحی ، پزشک دیواره یک طرف بینی را بریده و مخاط را برمی دارد.
در این عمل جراحی ؛ بلند کردن مخاط و غشای نازک محافظ تیغه بینی ، به پزشک اجازه می دهند تا بتواند استخوان و غضروف تیغه را تغییر شکل دهد.
گاهی طی این جراحی ، قسمت هایی از استخوان و غضروف برداشته و تغییر شکل داده می شود یا تغییر مکان می یابد. سپس مخاط روی سپتوم قرار می گیرد.
پزشک ممکن است آتل یا ورقه های پلاستیکی برای محافظت از بافت بینی ، جلوگیری از خونریزی و بافت زخم داخل بینی قرار دهد. ( آتل معمولا یک یا دو هفته در بینی باقی می ماند. )
چه افرادی کاندید مناسبی برای جراحی انحراف بینی هستند ؟
عمل سپتوپلاستی ، تیغه منحرف بینی را اصلاح کرده و مشکلات تنفسی را بهبود می بخشد ؛ به منظور انجام عمل سپتوپلاستی ، پزشک گزینه های درمان را بررسی نموده و در صورت لزوم ، این جراحی را پیشنهاد می کند.
به طور کلی افرادی که از شرایط ذیل برخوردارند ، گزینه مناسبی جهت انجام عمل جراحی سپتوپلاستی به شمار می روند :
- تیغه بینی آن ها منحرف است.
- با مشکلات تنفسی روبرو هستند.
- دچار اختلال در خواب شبانه می باشند.
- در وضعیت سلامت جسمانی مناسبی به سر می برند.
ضمنا افرادی که تصمیم به انجام جراحی انحراف بینی دارند ؛ توجه داشته باشند که در صورت سیگاری بودن باید از چند ماه قبل از انجام عمل ، نسبت به ترک مصرف سیگار اقدام نمایند ؛ زیرا سیگار نه تنها سلامت فرد را در حین عمل به مخاطره خواهد انداخت ، بلکه پس از عمل نیز در فرآیند ترمیم و بهبودی ایجاد اختلال نموده و منجر به طولانی شدن دوره نقاهت خواهد شد.
آمادگی برای جراحی انحراف بینی
هنگامی که قصد انجام عمل سپتوپلاستی داشته و جهت ویزیت به مطب پزشک متخصص مراجعه می کنید ، موارد زیر از شما در خواست خواهد شد :
- از لحاظ سلامت فیزیکی مورد ارزیابی پزشکی قرار خواهید گرفت.
- عموما برای تان انجام آزمایشات طبی ، نوارقلب و تنفس سنجی ، تصویربرداری و آندوسکوپی بینی تجویز می شود.
- در خصوص مصرف داروهای خاص ، حساسیت های دارویی و جراحی های قبلی تان از شما سوال می شود.
- از شما در خواست می شود که مصرف سیگار را متوقف نمایید. ( با توجه به دلایلی که پیشتر ارائه گردید )
- از شما خواسته می شود تا از مصرف آسپرین ، داروهای ضد التهاب و همچنین مکمل های گیاهی اجتناب کنید ؛ زیرا این داروها خونریزی را افزایش می دهند.