بهتر است بدانید انحراف بینی یکی از مشکلاتی است که اغلب افراد به آن دچار هستند، در برخی از افراد این عارضه آن قدر شدت دارد که زندگی فرد را تحت تاثیر قرار داده و باعث می شود که بیمار به درستی نتواند تنفس کند؛ البته عوارض انحراف بینی تنها به این مورد محدود نمی شود. جهت کسب اطلاعات کافی در خصوص انحراف بینی و عوارض آن و نحوه درمان این مشکل و حتی انجام جراحی بینی همزمان با درمان انحراف سپتوم بینی توصیه می کنیم این مقاله را تا انتهای مطالعه کنید.

انحراف بینی چیست ؟

انحراف تیغه بینی عارضه است که در آن ، تیغه جدا کننده بینی دچار شکستگی یا خمیدگی شده است. این تیغه در قسمت جلو و از یک غضروف چهار گوش تشکیل شده است که از ناحیه های پشت و کف به چند استخوان متصل گردیده است.

در صورتی که انحراف بینی شدید باشد ، باعث بروز مشکلات جدی برای بیمار می شود ؛ به عنوان مثال ممکن است موجب شود یک یا هر دو سوراخ بینی دچار انسداد یا گرفتگی شود ، این امر طبیعی است که گرفتگی بر روی تنفس بیمار تاثیر گذاشته و گاه آن را به طور کامل مختل کند.

باید بگوییم حدود 80 درصد افراد ، درجاتی از انحراف بینی را دارند ؛ اما مشکل شان آن قدر شدید نیست که متوجه آن شوند و برای درمان به یک پزشک متخصص مراجعه کنند و متاسفانه تنها افرادی برای درمان و جراحی به پزشک مراجعه می کنند که مشکل شان حاد باشد.

انحراف بینی و عوارض آن

چه عواملی سبب انحراف تیغه بینی می شوند ؟

مهم ترین عاملی که سبب بروز انحراف بینی می شود ، وراثت و ژنتیک می باشد به طوری که در برخی موارد ؛ در بدو تولد جنین ، تیغه بینی به صورت نامتقارن در طرفین بینی رشد کرده و به انحراف بینی می انجامد.

حال آن که در این موارد ، انحراف سپتوم بینی از ابتدا وجود داشته و با رشد نوزاد و به مرور زمان پدیدار گردد.

عامل دیگری که از آن می توان به عنوان یکی دیگر از عوامل ایجاد کننده انحراف تیغه بینی یاد کرد ، ضربه یا اصطلاحا تروما می باشد.

در این موارد ، انحراف بینی به دنبال برخورد ضربه به بینی در زمان تولد یا در دوران کودکی ایجاد می شود.

علائم انحراف بینی چیست؟

از جمله شایع ترین علائم این بیماری گرفتگی یک یا هر دو سوراخ بینی می باشد که باعث بروز اختلال در نفس کشیدن می شود، معمولا این مشکل در یک سمت بیشتر از سمت دیگر مشاهده می شود.

نکته قابل توجه این است که امکان دارد ، افراد در طرفی که دچار گرفتگی بینی هستند ؛ احساس گرفتگی نکنند و در نتیجه این حس را نسبت به دو طرف یا حتی در سمت مقابل آن به پزشک ذکر کنند.

همانطور که در ابتدای مقاله اشاره نمودیم ، انحراف بینی می تواند منجر به بروز اختلالات تنفسی گردد ، اما انحراف بینی علائم و نشانه های دیگری نیز می تواند در پی داشته باشد که عبارتند از :

  •  خون دماغ شدن مکرر
  • خروپف کردن در حین خواب
  •  تنفس صدادار
  • اختلال در خواب
  • خشکی دهان
  • احساس فشار در مجرای تنفسی
  • درد در ناحیه های سر و صورت
  • ترشحات پشت حلق
  • عفونت مکرر سینوس

همچنین انحراف بینی علائم دیگری نیز دارد که در بیماران کمتر دیده شده است که به عنوان مثال می توان به قطع تنفس در خواب یا اصطلاحا آپنه خواب اشاره کرد. در صورت بروز این مشکل ، ممکن است فرد در معرض اختلالات قلبی و عروقی قرار گیرد ؛ لذا در این صورت باید سریعا تحت درمان قرار گیرد.

جراحی بینی پیچدار با انحراف شدید تیغه بینی توسط دکتر باستانی نژاد بهترین جراح بینی تهران

انحراف بینی و سردرد

یکی از مواردی بسیار مهم که در مقاله انحراف بینی و عوارض آن باید به آن پردازیم این است که آیا ممکن است سردرد در برخی افراد ناشی از انحراف بینی باشد ؟

این پرسش ، از جمله سوالات متداولی است که در رابطه با بیماران مبتلا به سینوزیت به کرّات پرسیده می شود.

بهتر است بدانید که انحراف بینی به خودی خود عامل ایجاد سردرد نمی باشد و اغلب افرادی که از سردرد شاکی هستند ، به طور معمول از میگرن یا سردرد تنشی رنج می برند.

البته در برخی از موارد انحراف بینی بخصوص در نوع شدید آن که با دیواره جانبی تماس دارد یا اصطلاحا دارای نقاط تماسی هستند انحراف بینی می تواند ایجاد سردرد نماید.

بنابراین بهتر است بدانید که بینی عضو بسیار مهمی در صورت است که دارای عصب های زیادی بوده و می تواند در ایجاد درد در نواحی سر و صورت ، نقش زیادی داشته باشد.

خب تا اینجای مقاله را اگر مطالعه کردید و اطلاعات مفیدی برای شما داشته توصیه می کنم ادامه مقاله انحراف بینی و عوارض آن رو از دست ندید و حتما حتما بخونید.

انحراف بینی چگونه تشخیص داده می شود ؟

متخصص گوش و حلق و بینی ، پزشکی است که صلاحیت تشخیص و درمان انحراف بینی را دارد ، از این رو در صورتی که با علائم انحراف بینی مواجه هستید برای تشخیص این عارضه ، می بایست به یک متخصص گوش و حلق و بینی خوب مراجعه نمایید و تحت بررسی و معاینه قرار گیرید.

در برخی از مواقع ، معاینه به تنهایی نمی تواند وجود انحراف بینی را تایید کند ، لذا جهت تشخیص دقیق لازم است بیمار آندوسکوپی بینی یا سی تی اسکن نیز انجام دهد.

لازم به ذکر است که آندوسکوپی ، روشی ساده و دقیق است که به صورت سرپایی در مطب انجام می شود و طی آن پزشک از طریق ابزاری به نام آندوسکوپ که مجهز به دوربین هایی با قابلیت بزرگنمایی بالا است ، اقدام به بررسی وجود انحراف در بینی بیمار می نماید.

انحراف بینی چگونه درمان می شود ؟

انحراف بینی ممکن است در برخی از مواقع نسبت به درمان با دارو پاسخ مثبت بدهد ، در نتیجه نخستین قدم جهت درمان انحراف بینی تجویز داروهایی مانند اسپری های مرطوب کننده می باشد.

اما فراموش نکنید که تنها راه درمان قطعی انحراف بینی ، فقط جراحی انحراف بینی است.

انحراف بینی و عوارض آن

جراحی انحراف بینی چگونه است ؟

در جراحی انحراف بینی ، جراح بینی اقدام به ایجاد برشی ظریف بر روی تیغه بینی ( سپتوم بینی ) می نماید و غضروف و استخوان اضافه ای که منتج به بروز اختلال در تنفس شده است را بر می دارد.

جراحی انحراف بینی ، در اصطلاح پزشکی به سپتوپلاستی موسوم است. توجه داشته باشید که سپتوپلاستی همراه با جراحی زیبایی بینی یا رینوپلاستی نیز قابل انجام است و در این صورت به آن جراحی سپتورینوپلاستی اطلاق می گردد.

لازم به ذکر است که جراحی انحراف تیغه بینی به صورت معمول با بیهوشی عمومی انجام می شود و طول زمان این جراحی ، بستگی به میزان انحراف بینی دارد و ممکن است حدود یک ساعت طول بکشد.

در پایان جراحی ، پزشک معالج اقدام به قرار دادن یک اسپلینت داخلی درون بینی بیمار می نماید تا بدین ترتیب سپتوم را در موقعیت جدید آن تثبیت نماید.

توجه داشته باشید که عمل سپتوپلاستی ، خونریزی و تورم ناچیزی به دنبال دارد ؛ اما در صورتی که همراه با جراحی زیبایی بینی انجام پذیرد با خونریزی و تورم بیشتری همراه خواهد بود.

شایان توجه است که عمل جراحی انحراف بینی باید پس از تکامل رشد بینی و در واقع در پایان 15 سالگی که فرآیند رشد بینی به اتمام رسیده است ، انجام شود.

آیا با جراحی انحراف بینی ، کجی ظاهری بینی هم اصلاح می شود ؟

توجه داشته باشید که با جراحی انحراف بینی ، صرفا موانع موجود در مسیر تنفس برطرف می شوند و تغییر در شکل و فرم ظاهری بینی ایجاد نمی شود.

بنابراین برخلاف تصور بسیاری از بیماران ، باید بگوییم که عمل جراحی انحراف بینی به هیچ وجه باعث صاف شدن شکل ظاهری بینی نمی شود.

از این رو افرادی که خواهان اصلاح انحراف تیغه بینی و کجی ظاهری بینی هستند ، باید اقدام به انجام جراحی انحراف بینی ( سپتوپلاستی ) و جراحی زیبایی بینی ( رینوپلاستی ) به طور همزمان ( سپتورینوپلاستی ) نمایند.

چه سنی برای جراحی انحراف بینی مناسب است ؟

جز در موارد خواص توصیه می شود که جراحی انحراف بینی نیز مانند عمل جراحی بینی ، پس از کامل شدن رشد بینی و صورت انجام گیرد که این سن معمولا بین 15 الی 18 سالگی می باشد.

اما در موارد خاص که انسداد کامل یا عوارض شدید ناشی از انحراف بینی دیده شده باشد ، حتی در کودکان نیز می توان با رعایت ملاحظات بسیار خاص ، عمل جراحی انحراف بینی را انجام داد.

آیا جراحی انحراف بینی عارضه دارد ؟

خب در این بخش از مقاله انحراف بینی و عوارض آن باید درباره عوارض جراحی انحراف بینی صحبت کنیم ؛ این عمل نیز مانند سایر عمل های جراحی دارای خطرات و عوارض است ، اما بهتر است بدانید که عوارض جانبی در این عمل جراحی بسیار نادر می باشد.

از جمله عوارض جراحی انحراف بینی ؛ می توان به عفونت ، خونریزی ، جمع شدن خون زیر مخاط بینی و اصلاح نشدن کامل اختلال با ایجاد اشکالی در غضروف بینی اشاره کرد.