برای پاسخ به این پرسش که آیا ترشحات سینوس ها بیماری ریوی را بدتر می کند ، باید بگوییم که سینوزیت ، یکی از شایع ترین بیماری ها بویژه در فصول سرد محسوب می شود. چنانچه سينوزيت ، چرکی بوده و به درستی درمان نگردد ؛ می تواند سبب ایجاد عفونت در سینوس ها شده و با ورود به ریه ها منجر به بیماری های ریوی و بروز برونشیت گردد، در این مقاله دکتر باستانی نژاد همراه باشید تا پاسخ سوالات خود در خصوص ترشحات سینوس ها و بیماری ریوی دریافت کنید.

آیا ترشحات سینوس ها بیماری ریوی را بدتر می کند

 

علت ترشحات سینوس چیست ؟

به طور کلی زمانی که فرد با بیماری سینوزیت که در حقیقت از متداول ترین بیماری ها بخصوص در فصول سرما محسوب می شود ، مواجه باشد ؛ می تواند در معرض ترشحات سینوس ها قرار بگیرد.

حال این سوالات برای شما پیش می آید که فرد مبتلا به سینوزیت در چه صورت ممکن است دچار ترشحات سینوس ها شود و در صورت ترشحات سینوس ها چه اتفاقی خواهد افتاد ؟

در پاسخ باید بگوییم چنانچه سینوزیت ، چرکی باشد و تحت درمان قرار نگیرد یا این که به درستی درمان نگردد ؛ می تواند سبب ترشحات سینوس ها گردد.

در این صورت شاهد آن خواهیم بود که این ترشحات ، به ریه های فرد راه یافته و زمینه ساز ابتلای وی به بیماری های ریوی و برونشیت می شوند.

سینوزیت چه علائمی دارد ؟

سینوزیت ، در پی عفونی شدن سینوس ها رخ می دهد ؛ موارد زیر می توانند علائم هشداردهنده ابتلا به سینوزیت باشند :

  • گرفتگی و احتقان بینی
  • نشت ترشحات چرکین از بینی
  • ترشحات پشت حلق
  •  دفع خلط
  • احساس سنگینی
  • احساس سردرد و سرگیجه

چه عواملی در ابتلا به سینوزیت موثر هستند ؟

عوامل متعددی وجود دارند که در ابتلا به بیماری سینوزیت ، اثرگذار هستند ؛ در ذیل به مهم ترین آن ها اشاره شده است.

  • سرماخوردگی
  • حساسیت
  • شنا کردن در آب های آلوده
  • انحراف سپتوم ( تیغه بینی )
  • استعمال سیگار
  • سکونت در شهرهایی با آلودگی شدید هوا

ارتباط سینوزیت با بیماری های ریوی :

همانطور که پیشتر نیز اشاره داشتیم ، افراد در صورت بی توجهی نسبت به درمان سینوزیت ؛ در معرض ابتلا به برونشیت و نهایتا بیماری های ریوی قرار خواهند گرفت.

در ارتباط با برونشیت ، لازم به ذکر است که این بیماری منجر به بروز علائمی اعم از خس خس سینه ، سرفه های همراه با خلط و تنگی نفس می شود.

برخی افراد این علائم را نشانه سرماخوردگی ساده می دانند و نسبت به درمان آن سهل انگاری می کنند ؛ از این رو به تدریج و به مرور زمان ، با بیماری جدی تری به نام آسم روبرو می شوند.

حتی در مواردی ممکن است ریه های آن ها آسیب دیده و بافت ریه شان به طور کامل تخریب شود ؛ لذا نیاز به درمان های جدی خواهد یافت.

مطالعات انجام شده ، حاکی از ارتباط سینوزیت با بیماری های ریوی می باشند و ارتباط میان این دو و نیز این مسئله که ترشحات سینوس ها بیماری ریوی را بدتر می کند ، را تایید می کنند.

از نظر علمی ، این مقوله طبق دو فرضیه مورد بررسی قرار گرفته است :

فرضیه اول : مخاط بینی و مخاط سینوس ها یکسان نمی باشند ، ولی هر دو تحت شرایط یکسان درگیر می شوند و می توانند به عفونت ریه ها بیانجامند.

فرضیه دوم : زمانی که فرد مبتلا به سینوزیت عفونی ، در وضعیت خواب قرار می گیرد ؛ ترشحات بینی و سینوس های وی ، به داخل ریه سرازیر شده و زمینه ابتلای او به بیماری های ریوی را فراهم می آورند.

موارد فوق الذکر ، در مقالات جدیدی در مجله معتبرInternational Forum of Allergy & Rhinology ؛ به چاپ رسیده اند.

 

آیا ترشحات سینوس ها، بیماری ریوی را بدتر میکند

 

درمان سینوزیت :

حال که پاسخ این سوال که آیا ترشحات سینوس ها بیماری ریوی را بدتر می کند ؛ مثبت است و دریافتیم که درمان به موقع سینوزیت ، می تواند مانع ترشحات سینوس ها شده و متعاقبا از بروز بیماری برونشیت و بیماری های ریوی جلوگیری کند ؛ بهتر است در این مجال ، حتما به درمان این بیماری پرداخته شود.

در رابطه با درمان سینوزیت ؛ باید خاطر نشان شد که در صورت ابتلا به سینوزیت ، اکیدا از مصرف خودسرانه دارو اجتناب نمایید ؛ چرا که مصرف دارو به صورت خودسرانه و بدون تجویز و تایید پزشک ، می تواند سبب ایجاد مقاومت بدن در مقابل درمان شده و حتی در مواردی منجر به بروز عوارض جبران ناپذیر گردد.

روش های درمان سینوزیت :

به طور کلی برای درمان سینوزیت ، راهکارهای درمانی متعددی وجود دارد که می توانند وضعیت ناشی از این بیماری را بهبود ببخشند.

شایان ذکر است که روش درمانی مناسب برای هر فرد ، با توجه به نوع سینوزیت و شدت آن ؛ متفاوت خواهد بود و پزشک متخصص با بررسی و معاینه کلینیکی بیمار ، بهترین درمان را پیشنهاد می دهد.

دارو درمانی :

در سینوزیت های خفیف ، معمولا پزشک متخصص از طریق دارودرمانی مبادرت به درمان بیماری می نماید.

داروهایی که بدین منظور تجویز می شوند ؛ غالبا از قرار ذیل می باشند ، که بسته به شرایط بیمار و نظر پزشک درخواست می شوند :

قرص های مسکن معمولی ؛ از قبیل استامینوفن و بروفن

داروهای ضداحتقان ، لازم به ذکر است که این نوع از داروها حداکثر تا یک هفته باید استفاده شوند ؛ زیرا استفاده طولانی از آن ها ، نه تنها سبب بهبود علائم بیماری نخواهد شد بلکه می تواند علائم را تشدید کرده و سبب بدتر شدن بیماری شود.

قطره ها یا اسپری های کورتیکواستروئیدی ، از دیگر داروهایی هستند که در صورت پایدار بودن شرایط سینوزیت تجویز می شوند و می توانند موجب کاهش التهابات ناشی از سینوزیت شوند ؛ هرچند ناگفته نماند که این داروها می توانند منجر به بروز عوارضی اعم از سوزش و خونریزی بینی و حتی گلودرد شوند ، لذا حتما باید در صورت صلاحدید پزشک به مصرف برسند.

داروهای آنتی بیوتیک ؛ در مواردی که باکتری ها ، منشأ بروز عفونت سینوس ها باشند ؛ داروهای آنتی بیوتیک تجویز می شوند ؛ طول دوره مصرف این داروها باید دقیقا مطابق دستور پزشک باشد.

جراحی سینوس :

در صورت عدم پاسخگویی بیمار به دارودرمانی ، ممکن است پزشک انجام جراحی سینوس ها را پیشنهاد کند.

جراحی سینوس ها امروزه با روش آندوسکوپی انجام می شود ؛ طی این جراحی ، آندوسکوپ که در واقع لوله ای بلند و ظریف است و به یک دوربین مخصوص مجهز است ؛ توسط پزشک وارد بینی بیمار می شود.

قرار دادن لوله آندوسکوپ در بینی بیمار ، به پزشک این امکان را می دهد که با جزئیات بیشتری داخل بینی و سینوس ها را مشاهده کرده و در نتیجه جراحی را با دقت بیشتری به انجام برساند.

سخن آخر :

در نهایت در پاسخ به پرسشی که در ابتدای مقاله مطرح شد ؛ تحت عنوان این که آیا ترشحات سینوس ها بیماری ریوی را بدتر می کند ؟ باید پاسخ زیر را ارائه نمود :

ارتباط میان سینوزیت و بیماری های ریوی و آسم ، زمان زیادی است که به اثبات رسیده ؛ به طوری که افراد مبتلا به آسم پس از انجام جراحی آندوسکوپیک سینوس ، به مراتب با بهبود وضعیت عملکرد ریوی خود مواجه شده اند.