در این مقاله قصد داریم شما را با آمادگی های لازم قبل از آندوسکوپی سینوس که منجر به تسریع روند بهبودی پس از جراحی و رسیدن به نتایج رضایت بخش می شود آشنا نماییم، پس در این مقاله که توسط دکتر باستانی نژاد برای شما عزیزان تهیه شده همراه باشید.
در چه مواردی نیاز به جراحی آندوسکوپی سینوس می باشد ؟
در صورتی که پزشک ، برای درمان سینوزیت نیاز به بررسی موارد بیشتری اعم از گرفتگی و انسداد بینی ، عفونت سینوس و بینی ، پولیپ بینی ، تومور ، خون دماغ ، فقدان حس بویایی ، نشت مایع مغزی نخاعی و مواردی از این قبیل داشته باشد ؛ انجام جراحی آندوسکوپی سینوس ضرورت می یابد.
به کمک آندوسکوپی سینوس ، می توان جزئیات خاصی مانند محل خونریزی و تورم بافت بینی را نیز بررسی نمود. همچنین از طریق آندوسکوپي سينوس ، می توان برای مشاهده توده هایی که احتمال سرطانی شدن آن ها وجود دارند نیز استفاده کرد.
توجه داشته باشید همانطور که پیشتر اشاره شد ، آندوسکوپی سینوس دارای دو رویکرد تشخیصی و درمانی می باشد ؛ لذا از آن علاوه بر درمان سینوس می توان برای برای برداشتن یک شی خارجی از بینی کودک نیز استفاده نمود.
توصیه هایی به بیماران مبتلا به سینوزیت مزمن با پولیپوز بینی
به افراد مبتلا به بیماری های سینوسی توصیه می شود که اقدام به مصرف پردنیزولون خوراکی به میزان ۲۰ الی۴۰ میلی گرم ، را به مدت ۱۰ روز قبل از جراحی آندوسکوپی سینوس نمایند.
چنانچه این افراد ، به بیماری های دیگری از قبیل فشار خون ، خونریزی های گئوارشی و آب سیاه چشم مبتلا باشد ، باید از مصرف خودداری نماید ، زیرا این داروها در روند درمان پولیپوز بینی اختلال ایجاد نموده و نتیجه درمان را مبهم خواهند نمود.
این افراد ، چنانچه داروهایی مانند وارفارین ، آسپیرین ، کلوپیدوگرل و همچنین سایر داروهایی که منجر به جلوگیری از لخته شدن خون را مصرف می نمایند، بعد از مشورت با پزشک متخصص خود و در صورت صلاحدید ایشان باید به مدت 2 هفته قبل از جراحی ، اقدام به قطع مصرف این داروها نمایند.
همچنین توصیه می شود به مدت 2 هفته قبل از جراحی آندوسکوپی سینوس ، خوراکی هایی از قبیل روغن ماهی ، کرفس ، سیر ، مویز سیاه ، زنجبیل ، بابونه ، شیرین بیان و مکمل های خوراکی مانند ویتامین E که منجر به افزایش احتمال خونریزی در حین جراحی می شوند را مصرف نکنند.
بیماران مبتلا به سینوزیت مزمن چرکی
به این بیماران توصیه می شود به مدت ۱۰ روز پیش از جراحی ، به منظور کاهش خونریزی و التهاب در زمان جراحی سینوس و بعد از آن ، آنتی بیوتیک خوراکی تجویز شده را به صورت همزمان با پردنیزولون با دوز پایین مصرف نمایند.
بیماران مبتلا به توده های بینی و سینوس
نکاتی که در ارتباط با با داروها و مواد غذایی ای که منجر به اختلال در انعقاد خون می شوند و به سایر بیماران سینوسی توصیه شد در مورد این بیماران نیز صادق است ، اما در برخی موارد دستور العمل های قبل از جراحی در این بیماران دارای تفاوت هایی می باشد که در زمان ویزیت نحوه انجام آن به بیمار اطلاع داده می شود.
جراحی آندوسکوپی سینوس
آندوسکوپی سینوس از رایج ترین اعمال جراحی است که به منظور درمان بیماری های التهابی و عفونی سینوس ها مورد استفاده قرار می گیرد.
طبق تحقیقات به عمل آمده به جرأت می توان ادّعا نمود که جراحی آندوسکوپی نتایجی بسیار قابل قبول ، رضایت بخش و دائمی خواهد داشت.
به طور کلی آندوسکوپی سینوس با هدف برداشتن ترشحات اجتماع یافته درون سینوس ها ، درمان التهاب و عفونت سینوس ها و نیز بهبود فرآیند عبور هوا از مجاری تنفسی انجام می گیرد.
در حین آندوسکوپی سینوس چه اتفاقی می افتد ؟
در جراحی آندوسکوپی سینوس ، جراح ابزار بسیار نازک و انعطاف پذیر متصل به لنز کوچک به نام آندوسکوپ را به داخل بینی وارد می کنند ؛ لنز دوربین ، تصاویر را به صفحه نمایش می فرستد و به این ترتیب ، پزشک می تواند محل انسداد سینوس را ببیند.
جراحی سینوس تحت بیهوشی عمومی یا بیحسی عمومی انجام می شود که بستگی به تشخیص پزشک دارد. بعد از جراحی چند ساعت را در یک اتاق بهبودی سپری خواهید کرد.
یک ضد احتقان موضعی به داخل بینی شما پاشیده می شود تا آندوسکوپ به راحتی از داخل حفره بینی و سینوس ها عبور کند. همچنین ممکن است بینی با ماده بیحس کننده اسپری شود. اگرچه پزشک معالج ممکن است از این داروها در شرایط خاص خودداری کنند. در موارد خاص، ممکن است تزریق بیهوشی نیاز داشته باشید.
پس از بی حسی ناحیه ، پزشک آندوسکوپ را در داخل بینی قرار می دهد. ممکن است این موضوع کمی ناراحت کننده باشد. در این صورت ، ناراحتی خود را اظهار کنید ؛ در این صورت ، ممکن است به داروی بیحس کننده بیشتر یا آندوسکوپ بینی کوچکتر نیاز باشد.
پزشک ، آندوسکوپ را به جلو فشار می دهد تا بخشی از حفره بینی و سینوس ها را مشاهده کند. ممکن است این مرحله را 2 بار دیگر در همان بینی تکرار کند. در صورت نیاز ، پزشک ممکن است یک نمونه بافت را بردارد و برای بررسی بیشتر به آزمایشگاه بفرستد.
مزایای آندوسکوپی سینوس
- در این روش ، نیاز به بستری شدن بیمار وجود ندارد.
- امروزه پزشکان در اغلب موارد برای درمان التهاب و عفونت سینوس ها از تکنیک های جدید آندوسکوپی سینوس استفاده می کنند.
- در آندوسکوپی سینوس ، نیازی به ایجاد برش در بخش خارجی بینی و بر روی صورت وجود ندارد و با بهره بری از آندوسکوپ و دقت بالای آن می توان با نهایت ظرافت به درمان بیمار پرداخت.
- همچنین در آندوسکوپی سینوس ، تنها بافت های آسیب دیده برداشته شده و به بافت های سالم بینی آسیبی وارد نمی شود.
- در این جراحی به دلیل عدم نیاز به برش ، خونریزی وجود نخواهد داشت و در نتیجه شاهد تورم ناشی از عمل نیز نخواهیم بود و به این ترتیب دوره نقاهت آندوسکوپی سینوس به مراتب کمتر از دیگر روش های جراحی سینوس خواهد بود.
- در این روش بر خلاف سایر روش های جراحی سینوس ؛ در عین برداشت بافت های آسیب دیده ، امکان بازسازی و ترمیم مسیر مجاری طبیعی سینوس نیز وجود دارد.
درد ناشی از جراحی آندوسکوپی سینوس از دیگر روش های جراحی بسیار کمتر بوده و از آن جا که برشی بر روی بینی ایجاد نمی شود و جراحی از داخل حفره های بینی انجام می گیرد ؛ محل جراحی مشخص نخواهد بود.
به طور کلی افزون بر موارد فوق الذکر ، بالا بودن درصد موفقیت آندوسکوپی سینوس نیز از دیگر دلایلی است که اکثر پزشکان برای درمان بیماری های سینوسی از این روش جراحی استفاده می کنند.
قبل از آندوسکوپی سینوس چه نکاتی را باید بدانم ؟
همه بیماران قبل از جراحی آندوسکوپی سینوس ، نیاز به سی تی اسکن دارند.
- پزشک برای کاهش التهاب ، دارو تجویز می کند ، معاینات پزشکی را انجام می دهد و آزمایشات طبی را تجویز می کند.
- سیگار ، می تواند نتیجه آندوسکوپی سینوس را به شدت تحت تأثیر قرار دهد ؛ زیرا باعث افزایش بافت زخم و تداخل در روند بهبودی و در نهایت منجر به شکست جراحی آندوسکوپیک سینوس می شود. لذا اگر سیگار می کشید ، 3 تا4 هفته قبل و یک ماه بعد از جراحی سیگار را ترک کنید.
- داروهای خاصی وجود دارد که می تواند خطر خونریزی در حین و بعد از اندوسکوپی را افزایش دهد. این داروها شامل آسپرین و داروهای ضد التهاب ضد استروئیدی مانند ادویل، موترین و آلیو هستند. این موارد باید حداقل 2 هفته قبل از جراحی متوقف شود.
- ویتامین E و داروهای گیاهی جینسینگ و قرص سیر نیز می توانند خطر خونریزی شما را افزایش دهند ؛ لذا باید قبل از جراحی قطع شوند.
- داروهای ضد انعقاد خون مانند پلاویکس و کومادین رقیق کننده خون هستند که باید قبل و بعد از جراحی به طور موقت قطع شوند.
- از 8 الی 12 ساعت قبل از جراحی ، مجاز به خوردن و نوشیدن نیستید و در روز عمل باید ناشتا باشید.
- پزشک خواهد گفت کدام داروها را می توانید صبح جراحی مصرف کنید ، اما این داروها باید با جرعه آب بسیار کم مصرف شوند.
چه زمانی به جراحی آندوسکوپی سینوس نیاز دارید ؟
اگر درد سینوزیت به درمان پزشکی پاسخ ندهد ، جراحی سینوس می تواند تا حدی به تسکین درد کمک کند. اگر سردرد سینوسی بیش از 12 هفته ادامه یابد ، مزمن در نظر گرفته می شود.
اگر سینوزیت به دلیل انحراف تیغه بینی ، پولیپ یا سایر مشکلات ساختاری باشد ؛ ممکن است جراحی انجام شود.
هدف از جراحی اندوسکوپی ؛ تخلیه سینوس ها ، کاهش دفعات عفونت و جلوگیری از تجمع مخاط در حفره ها است.
وقتی ترشحات در یک سینوس مسدود شده جمع می شوند ، ممکن است به باکتری آلوده و منجر به بروز علائم سینوس شوند.
با گسترش مسیرهای تخلیه طبیعی سینوس ها ، جراحی به کاهش فراوانی ، شدت و مدت زمان عفونت کمک می کند.
جراحی همچنین باید به شما کمک کند تا از طریق بینی بهتر نفس بکشید. اگر احتقان مزمن بر حس بویایی یا چشایی شما تأثیر بگذارد ، جراحی نیز ممکن است به آن کمک کند.
چه افرادی کاندید مناسب جراحی جراحی آندوسکوپی سینوس هستند ؟
اگر هر یک از این شرایط دیگر را داشته باشید ، می توانید کاندید مناسبی برای جراحی سینوس باشید :
- آلرژی
- انسداد مجاری بینی
- پولیپ ( توده غیر سرطانی )
- انحراف تیغه بینی
دستورات بعد از عمل آندوسکوپی سینوس و بینی
لازم به ذکر است که مراقبت ها و دستورات بعد از جراحی آندوسکوپی سینوس یه اندازه خود این جراحی در دستیابی به نتایج قابل قبول ، موثر می باشد.
بیماران پس از انجام جراحی باید در رعایت دستورات ذیل نهایت دقت خود را بکار گیرند :
- به مدت 10 روز از فین کردن خودداری نمایید.
- چنانچه پردنیزولون خوراکی برای شما تجویز شده است از روز اول ترخیص مصرف آن را با شکم پر آغاز نمایید.
- جهت تخلیه پانسمان داخل بینی ، بعد از 2 الی 5 روز به مطب پزشک متخصص خود مراجعه نمایید.
- بعد از تخلیه پانسمان ، به کمک سرم فیزیولوژیک اقدام به شستشوی بینی نمایید.
- ۷ الی۱۰ روز بعد از جراحی ، آغاز به مصرف منظم آنتی بیوتیک تجویز شده نمایید.
- از دهمین روز پس از جراحی ، اسپری تجویز شده را مطابق دستور استفاده نمایید.
- به منظور تمیز نمودن داخل بینی با آندسکوپ ، ۱۰الی ۱۴ بعد از جراحی به مطب پزشک تان مراجعه فرمایید.
- چنانچه با عوارضی مانند دل درد ، اسهال و بثورات جلدی مواجه شدید با مطب پزشک خود تماس حاصل فرمایید.
- برای مصرف آب از آب استریل استفاده نمایید ، آب استریل را از طریق آب جوشیده سرد شده تهیه کنید.
- برای نگهداری آب از یک بطری استریل استفاده نموده و آب تهیه شده را هر 48 ساعت یکبار داخل بطری ریخته و به مدت یک ساعت و نیم درون مایکروفر حرارت دهید. همچین در بازه های زمانی 7 الی 14 روزه اقدام به تهیه یک بطری جدید نمایید.
- به منظور شستشوی داخل بینی از Sinuwash که یکی از بهترین ابزارها بدین منظور می باشد و قابل تهیه در تمام داروخانه ها می باشد استفاده نمایید.